Körtefa körtefa I

Körtefa körtefa I

Ki ëgymást szërëtyi.

MűfajFelnőttek népdalai / katonanóta
GyűjtőJókai Mária
TelepülésGhymes, Gimes [Jelenec]
HozzászólásFőleg a Felvidéken szélesen elterjedt dallamtípus. Szerkezete A B Bv C. Járdányi Pál az azonos kadenciájú változatát még az ereszkedő dallamok közé sorolta.9 E típus morva változatairól tesz említést Szomjas Schiffer György egyik tanulmányában.10 A múlt század elején ezt a katonanótát Ko-dály Zoltánnak, Csitáron egy kisambitusú dúr dallamra is énekelték, amely a legtöbb helyen aratási szöveghez kapcsolódott.11 Teljesen más dallamtípusra énekelték ezt a szöveget 1906-ban, Gímesen Kodály Zoltánnak. Ez olyan dúr-terces sor, amelynek moll sextje van. Nyitra vidékén több ilyen hangsorú dallam élt. Később az átadás, illetve átvétel során a szokatlan dallamsor miatt mollosodott a dallam. Gyakori a morváknál, sőt más európai népek zenéjében is megtaláljuk.12 Itt közöljük az 1906-ban lejegyzett változatát is, amely szebb, régebbi és ezért értékesebb.13 Megtanítását és terjesztését mindenképpen ajánljuk.
Adatközlőözv. Balla Józsefné Molnár Mária
Módosítás dátuma2014. január 7.