Az ökör a földet

Az ökör a földet

Kilënc ësztendejig,
Szolgál a császárnak.

MűfajFelnőttek népdalai / katonanóta
TelepülésKolon, Kolony [Kolíňany]
HozzászólásA Nyitra-vidék népzenei hagyományának egyik legkedveltebb és egyúttal legarchaikusabb dallamtípusa. Kodály Zoltán már a kilencszázas évek elején felfigyelt erre a remekszép tetraton dallamra. Dolgozatának6 a „Kapcsolatok a rokonnépekkel” című fejezetében egy mari (cseremisz) dallammal hasonlítja össze. Támlapjai arról tanúskodnak, hogy már akkor is több, különböző műfajhoz tartozó szöveggel énekelték. Támlapján 27 strófát jegyzett föl, többnyire arató, lírai, katona, szövegekkel.7 Ma is egyike a legkedveltebb dallamtípusoknak. Az eredetileg más dallamra énekelt balladákat is gyakran erre a dallamra énekelnek. Az itt közölt szöveg gyakran egy új stílusú dallammal is kapcsolódik (lásd 141. számú „Az eke a földet nem magának szántja” kezdetű dallamot).
AdatközlőBalkó Józsefné, Balkó Julis (Pite)
Módosítás dátuma2012. december 30.