Kocsit kocsit komámasszony

Kocsit, kocsit komámasszony,

MűfajGyermekek népdalai / gyermekjáték
GyűjtőNagy Iván
MegyeGyőr
TelepülésBalony [Baloň]
HozzászólásEgy páros forgóról van szó, amit általában két vagy három lány keresztbe tett kézzel összekapaszkodva ún. galopp forgással, a mozgást egyre gyorsítva jár, majd az utolsó ütemre, ami általában egy befejezésre utaló szócska (itt „kukurikú”), hirtelen leguggolnak. A dalszöveg kezdő-szava szerint területenként más néven illetik ezt a játékot, Csallóközben általában „kocsizásnak”. Szövege a valamikori magyarországi állapotokra utal, mikor is Balony község Győr vármegyéhez tartozott. A „harmat lepi a szoknyáját” szövegmotívum a szoknyák rövidülését megelőző idők emlékét őrzi, mikor majdnem földig ért még a szoknya. (Pente Teréz)
AdatközlőVígh Júlia
CímErősíteni szíveket