Katekezmusi ének – Mózes táblája

10. Tíz a tízparancsolat,
Uralkodik mennyekbe,
Mindörökké.

MűfajFelnőttek népdalai / tréfás, gúnyos dal
TelepülésAlsóbodok [Dolné Obdokovce]
HozzászólásAz egyházi népének egyik típusa, vallásos alapismereteket kérdés-felelet formájában közlő, számsorrendben haladó ének. A szövege (vissza) számláló láncének (láncvers) válfaja. Előadása a litániáéhoz hasonlóan responsoriális: a kérdést az előénekes teszi fel, a választ a kar énekli, minden újabb feleletnél előre vagy visszafelé haladó sorrendben, megismételve az előzőket is. A korábbi századokban a hitoktatás egyik eszköze volt. Nálunk a 17. századi énekes könyvekben bukkan fel először dallammal együtt. Európa szerte elterjedt, az őskereszténységig visszakövethető, sőt minden nagy történelmi vallás (hindu, mohamedán, zsidó) felhasználta. Az újkorban szórakoztató jellege került előtérbe. A 20. század első felében, a lakodalmakban, a vőfély kérdezte a násznéptől, vagy a menyasszonytól. Esetenként összeolvadt a kánai menyegző énekével. Több helyen karácsonykor a fa alatt is elénekelte a család, de több adat szerint halotti torban, kukorica- és tollfosztóban is énekelték.
AdatközlőHolecz Ferencné Gyepes Ilona
CímSemmit sem vétettem Nyitra városának