Hideg sincsen mégis befagyott a tó

1. Hideg sincsen, mégis befagyott a tó

MűfajFelnőttek népdalai / alkalomhoz nem kötött dal
GyűjtőPongrácz Zoltán
MegyeKomárom
TelepülésMartos [Martovce]
HozzászólásKR_01760. A népdal egy távolabbi változatát Szalócon (Gömör m.) gyűjtötte Kodály (Zavaros a Sajó vize, nem tiszta, BR_06684). Ennek 3. sora Pongrácz leírásához képest oktávval magasabban van, s ez az általános az új stílusú népdalokban. Kodály gyűjtött azonban egy másik változatot már 1910-ben Béden (Van énnekem aranyhajú kedvesem, BR_06685), melynek 3. sora megegyezik a Pongrácz kottáján szereplővel. A bédi változat 3. sora fölé Kodály odaírta: „8va?” (vagyis egy oktávval magasabban kellene szólnia?) Pongrácz kottáját látva az a benyomásunk, hogy leírása az énekes oktávtörését követte. A bédi és e martosi változat azonban arra is utalhat, hogy e népdal dallama az adott térségben az alaphang alá hajló 3. sorral terjedt el. A 3. sor az általános gyakorlatnak megfelelően azonban énekelhető oktávval magasabban is. „Leket” a lék, léket szó tájnyelvi ejtése (1. versszak).
AdatközlőIllés Benő
Születés éve28 éves