Három pízt adtam

Három pízt adtam

Mind a paripát,
Mind a paripát.

MűfajFelnőttek népdalai / párosító
TelepülésBéd [Bádice]
HozzászólásKodály Zoltán A magyar népzene című tanulmányában, a világi műzene népzenénkre való hatásával is foglalkozott. Régi magyar költők töredékekben fel-felbukkanó sorait csodálatosképpen a falu hagyománya megőrizte. „Zoborvidéki kis falvak öregasszonyai tudták még Balassa-versszak hat sorossá csonkult változatát.” 21 A hazai műzene, sajnos elég gyér írásos emlékeinek folklorizálódott változatai mellett az európai műzene hatásával is foglalkozott. Európában a 17-18. században széleskörű elterjedtségnek örvendett egy hármas ütemű, középkori táncdallam, a „volta” dallam, melynek nyomait a magyar népzenei hagyományban is megtaláljuk. Nyitra-vidéki lakodalmi szokásdallamként, vagy gyermekjátékdallamként gyakran feltűnik: „Felhoztuk a kakast” (Kakas-nóta), „Arany ezüstért,” „Kis kacsa fürdik”. 22 A Nyitra-vidéki balladák között is találunk egy „volta” dallamra énekelt változatot.
Adatközlőözv. Fülöp Imréné Gaál Mónika
Módosítás dátuma2011. július 11.