Csordapásztorok

Csordapásztorok

MűfajFelnőttek népdalai / jeles napok
GyűjtőNagy Iván
MegyeGyőr
TelepülésBalony [Baloň]
HozzászólásLegismertebb karácsonyi énekünk. Különös jelentőséget ad neki az a tény, hogy ezt énekelték a pásztorok a karácsonyesti köszöntőkor. „Vót a kanász, meg vót a marhapásztor. Aztán ugyi ezëk mëntek karácsonkor, ëgyik ugyi trombitát, … aztot a éneket, a másik meg rátülűt. … A másik énekűte, meg utojjára belefújt a tülökbe. … Hoztak ki nekik ajándíkot, kalácsot. … Megvót, hogy mitű mit fizetnek, ugyi disznótú mennyit fizetnek, marhátú mennyit fizetnek.” (Penténé). Régebben többen jártak, ostort is pattogtattak (Csicsay I.). Ezt a dallamváltozatot a Kisalföld északi részén ismerik, és érdekessége, hogy ez egy táncdallam (például erre táncolnak a pünkösdölőkor is).
AdatközlőCsicsay Izabella
CímErősíteni szíveket