Csillaggal jöttünk

Csillaggal jöttünk

Kategóriaszöveges gyűjtés
MűfajFelnőttek népdalai / jeles napok
MegyePozsony
TelepülésNyékvárkony [Vrakúň]
HozzászólásJeles napok: Csillagozás / Valószínűleg a betlehemes játék és a háromkirály-járás töredéke a csillagozás. A karácsonyi kántálástól vagy mendikálástól abban különbözött, hogy a fiúk saját készítésű, belülről megvilágított és forgatható csillaggal járták a falut. Csak a szokáshoz szorosan hozzátartozó énekeket illett énekelni. / Nyékvárkonyban Horváth István a következőképpen emlékezett a csillagozás szokására: "Amikor nagyobbak lettünk, csillagot készítettünk, és azzal mentünk mendikálni. Csillaggal a sötétedés kezdetével indultunk el, mert a gyertyával megvilágított csillag csak a sötétedés beálltával volt látványos. A csillag egy kiselejtezett rosta vagy szita kérgéből készült, a tengely körül forgatható és tartórúdra szerelt, színes selyempapírral bevont, belülről gyertyával kivilágított szerkezet volt. A csillaggal járók a csillagot az ablak elé tartották, hogy bentről meg lehessen látni. Az illendő köszönés után hangzott el az ének. A csillaggal járókat hasonlóan jutalmazták, mint a többi mendikást. A kisebb men-dikások ilyenkorra már el is csendesedtek, hazatértek. Otthon az ablakon át nézve gyönyörködtek a kivilágított csillag látványában, és hallgatták a csillaggal járók éneklését. A csillaggal járók énekébe gyakran bele-belecsattant a pásztor ostorának durrogása és a kondás trombitájának érces hangja. Ők így köszöntötték a Megváltó születését és a falu népét karácsonykor. Mire végigjárták a falut, tarisznyájuk dúsan megtelt kaláccsal és egyéb jókkal. Minden háztól kijárt nekik egy-egy kalács és néhány korona. A mendikálók után lassan elcsendesedtek a csillaggal járók is. Majd a pásztor és a kondás is bejárták a falut, és hazatértek a családjukhoz. Aztán az éjféli mise közeledtével a falu fiatalsága, lányok és legények csoportokba verődve, karácsonyi énekeket énekelve járták végig a falu utcáit, míg csak az éjféli mise meg nem kezdődött. Az éjféli mise után aztán már az ünneplő nép visszatért otthonába. Pihenőre tértek az emberek, karácsony ünnepi békéje és csendje borult az alvó falura."
AdatközlőHorváth István
Leltári számag-tibor-aranykert-100