Bújj bújj zöld ág zöld levelecske

1. Bújj, bújj zöld ág, zöld levelecske,
Szita, szita resta,
Szerelem csütörtök, bab szerda.

MűfajGyermekek népdalai / gyermekdal
TelepülésVicsápapáti [Výčapy – Opatovce]
HozzászólásÖzv. Fülöp Ferencné Kostyál Anna (1901) menyhei asszony elmondása szerint a menyhei gyerekek és fiatalság játszóhelye a „Horka” nevű domb volt. Nemcsak a böjtben, de ha jó idő volt, vasárnap délután ott jött össze a falu fiatalsága. A „Bújj, bújj,zöld ág” szélesen elterjedt játék volt. A MNT I. kötetében több mint 30 változatát találjuk az egész magyar nyelvterületről. Az itt közreadott változat Vicsápapátiból származik. Kapus játék volt. Menete: A kaput tartók titkosan megegyeztek, hogy egyikük „aranyalma”, másikuk „aranykörte” lesz. (vagy rózsa és ibolya stb.) Az elfogottól súgva megkérdezték, hogy melyiket választja. Végül két csoport van a két kapu-tartó mögött. A vicsápi dallam, csakúgy, mint a többi változat dallama, dúr hexachord hangterjedelmű.
AdatközlőBilík Péterné Chudy Emília
CímSemmit sem vétettem Nyitra városának