Bolond vagy te paraszt

1. Bolond vagy te paraszt,

Most is fël van hajtva.

MűfajFelnőttek népdalai / tréfás, gúnyos dal
MegyeGömör és Kishont
TelepülésGesztete [Hostice]
HozzászólásÁg Tibor és gyűjtőtársai számos alkalommal több gesztetei asszony és férfi éneklését vették hangszalagra. A sok énekes közül kitűnt egy énekes, akinek természetes szép hangja, romlatlan előadási stílusa, kitűnő emlékezőtehetsége és határozott fellépése volt: Motyovszki Józsefné Kovács Teréz. Előadói és alkotói egyéniség volt, akit a hagyományos közösségben a társainál nagyobb daltudás és biztosabb, egyénibb előadásmód jellemzett. Repertoárja több mint 1025 népdal, ebből kb. 100 régi stílusú és kb. 200 vallásos népének volt. Édesanyja, nagyanyja templomi előénekes volt, ő maga is megtanulta a több száz éves régi népénekeket és népdalokat is.
AdatközlőMotyovszki Józsefné Kovács Teréz
Leltári számGYIA-048-202