Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Miért válasszak gyermekemnek magyar iskolát?

Miért válasszak gyermekemnek magyar iskolát?

Mert a gyermek akkor tud igazán jól tanulni, ha anyanyelvi oktatásban részesül.

Pedagógiai szempontból nem szerencsés, ha egy gyermeknek az anyanyelvétől eltérő nyelvi környezetben kell teljesítenie feladatait. Így például a szlovák iskolában a magyar anyanyelvű gyermek fokozott megterhelésnek van kitéve, hiszen a tanórai munka során először a szlovák nyelv nehézségeivel kell megbirkóznia, és csak ezután koncentrálhat a konkrét tanórai feladatra. Gondoljunk csak arra, hogy milyen nehéz lehet egy kisgyermek számára a matematika, és ezt csak fokozza, ha olyan nyelven próbálják meg számára elmagyarázni, amit nem tökéletesen ért.

Mert egyenlő esélyt érdemel a magyar anyanyelvű gyermek is.

A szlovák nyelvi környezet okozta nehézségek miatt a szlovák iskolába adott magyar anyanyelvű gyermek nagy eséllyel, persze nem szükségszerűen, behozhatatlan lemaradást szenved hasonló képességű szlovák kortársaihoz képest. Ez a lemaradás jó eséllyel megmarad a felsőbb évfolyamok során is. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy nagyobb valószínűséggel rosszabbul teljesít például a felméréseken, akár az alapiskolát lezáró monitor teszteléseken. Emiatt csökkenhetnek az esélyei a jó szakképzésekre való bejutásra, vagy a továbbtanulásra.

Mert a magyar anyanyelvű gyermek számra a magyar iskolán keresztül vezet az út az érvényesüléshez.

Nagyon elterjedt a szlovák iskoláról az a tévhit, hogy szükségszerűen jobb érvényesülést ad a magyar anyanyelvű gyermekek számára is. Ez azonban szakmai érvekkel egyáltalán nem támasztható alá. Sőt, az ellenkezője valószínű, tehát, hogy a szlovák nyelvi környezet okozta nehézségek miatt, a gyermek nagy eséllyel behozhatatlan lemaradást szenved. Ez az iskolai lemaradás pedig végső soron a munkaerőpiacon való nehezebb érvényesülést eredményezheti. A szlovák iskola a szlovák anyanyelvű gyermekeknek ad jó érvényesülési esélyeket, a magyar iskola pedig a magyar anyanyelvű gyermekeknek.

Mert a magyar iskolában olyan nyelvtudást szerezhet, amit a szlovák iskolában soha.

A magyar tannyelvű iskolában szlovák nyelvet és valamilyen idegen nyelvet (legtöbbször angolt) tanulnak a gyermekek, illetve egyes magyar iskolákban további idegen nyelveket is oktatnak. Így a magyar iskolában a gyermek, az anyanyelvének megfelelő ismerete mellett, két-három másik nyelv hivatalos változatát is elsajátítja. A munkaerőpiacon pedig az ilyen, tehát a hivatalos nyelv ismerete jelenti az előnyt.
A szlovák iskolába járó diákok azonban sosem tanulják meg magyar nyelv írott, hivatalos változatát. A szlovák iskolában legfeljebb a „konyha-szintű” magyar nyelvismeret alakulhat ki. A munka világában nagyon kevéssé használható az ilyen „konyha-szintű” magyar nyelvismeret. A magyar iskolákban végzettek azonban megtanulják a magyar nyelv hivatalos változatát. Így a magyar iskola végzősei a magyar mellett a szlovák és az idegen nyelv hivatalos változatát sajátíthatják el, ami az életben való érvényesülés során előnyt jelent.

Mert a gyermek a magyar iskolában is megtanul szlovákul.

A szlovák nyelvet magyar iskolákban eddig is nagyon magas óraszámban tanították. A 2015-ös évben elindult az a kezdeményezés, amelynek következtében a magyar iskolákban az idegen nyelv módszereivel tanítják a gyermekeket a szlovák nyelv ismeretére. Így a magyar iskolában ez eddigieknél nagyobb eredménnyel sajátíthatják el a diákok a szlovák nyelv hivatalos változatát is.

A magyar iskola egyben közösséget is jelent.

A magyar iskolák rendezvényei, iskolai élete, tanulói és szülői közösségei egy olyan családias környezetet biztosítanak a gyermek számára, amelyben nagyon könnyen otthon érezheti magát. A különböző közösségi események, kulturális programok során a magyar anyanyelvű gyermek olyan környezetben ismerkedhet társaival, amelyben nem ütközik kommunikációs nehézségekbe. Nem csak a magyar iskolákra egyenként, hanem az magyar iskolák hálózatára is jellemző a családiasság, ami a gyermek fejlődése szempontjából a szükséges kommunikációs nyitottságot és biztonságot valósítja meg.

Nézd meg a videónkat is!
A siker titka a magyar iskola!

 

Rövid URL
ID76610
Módosítás dátuma2016. március 17.

Hibát talált?

Üzenőfal