Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Csáky Pál EP-képviselő a Csemadokot jelöli az Európai Polgár Díjra

Csáky Pál EP-képviselő a Csemadokot jelöli az Európai Polgár Díjra

Az Európai Parlament minden évben odaítéli az Európai Polgár Díjat. A 2008-ban alapított díjjal olyan kivételes teljesítményt nyújtó személyeket vagy szervezeteket díjaz az Európai Parlament, akik vagy amelyek hozzájárultak a közös megértés, a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció előmozdításához, vagy az EU értékeinek képviseletére hivatott programokat alakítanak ki. Csáky Pál idén a felvidéki magyarság legnagyobb kulturális szervezetét jelöli erre az elismerésre.
A jelöléseket az EP-képviselőkből álló nemzeti zsűrik rangsorolják, majd az Európai Parlament brüsszeli zsűrije dönt a díjazottakról. Csáky Pál, az MKP EP-képviselője idén a Csemadokot jelöli a díjra.

A Csemadokot (Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség) Pozsonyban, 1949. március 5-én alapították, és mindmáig a szlovákiai magyar közösség legnagyobb taglétszámú kulturális szervezete. Csáky Pál közleményében kiemeli, hogy a szervezet hagyományt teremtve számos országos kulturális és társadalmi rendezvény elindítója és megszervezője. Tevékenységével nagyban hozzájárult a 25 évvel ezelőtti demokratikus változásokhoz.

Közel 70 éves fennállása alatt, beleértve a kommunista rezsim évtizedeit, a szervezet mindvégig azonos, a közösség számára fontos európai megtartó értékeket közvetített és közvetít ma is. Ezek az értékek a közösségi identitás, az anyanyelv használata, a kultúra megőrzése és a párbeszéd az európai, és a szűkebb közép-európai környezetben – fogalmaz az EP-képviselő döntése indoklásában.

A szervezet a közös európai gondolkodás és szellemiség táplálója, és egyben támogatja a dél-szlovákiai régió lakosai identitásának megőrzését, emellett jelenléte a kulturális életben erősíti az európai nemzetek közötti határokon belüli és határon átnyúló együttműködését – zárul Csáky Pál közleménye.

hirek-sk-logo

Forrás: Hirek.sk

Rövid URL
ID76969
Módosítás dátuma2016. március 24.

Hibát talált?

Üzenőfal