Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Magyar kultúra napja, díjátadás – videó felvétel

Magyar kultúra napja, díjátadás – videó felvétel

Forrás: Hír TV

A díjátadó ünnepségről

Múlt vasárnap a Galántai Művelődési Központ színháztermében került sor a Csemadok által szervezett Magyar Kultúra Napja rendezvényre, melyen átadták a Csemadok Életmű Díjakat és első ízben a Csemadok Közművelődési Díját, valamint a Gyurcsó István-díjat.

A Csemadok által kiosztott díjakra a területi szervezetek jelölik az arra érdemeseket, majd a szervezet országos tanácsa választja ki, ki kapja az elismerést. „Én örülök annak, hogy a bőség zavarával küzdünk, mert annyi arra érdemes ember van, aki Csemadok tagként kultúrában végzi önzetlenül a tevékenységét és éppen ennek az eredménye az, hogy az életműdíj mellé most ebben az esztendőben első alkalommal a Csemadok Közművelődési díjat is megalapítottuk” — mondta el Bárdos Gyula a Csemadok elnöke. Ez utóbbi elismerést idén heten érdemelték ki a kultúráért és a közművelődésért tett tevékenységükért. Név szerint Albert Éva, Demko András, Hecht Anna, Brath Margit, Mezei Sándor, Horkay Andor és Polák Margit.
A Csemadok Életmű díját ebben az esztendőben négyen, Béres József, Gágyor József, Kovács László és Ádám Lajos vehették át. Ádám Lajos táncos, koreográfus, népművelő, tánc- és illemtanárként kifejtett tevékenységéért, Béres József a kassai Csemadokban kifejtett munkásságáért, Gágyor József tanárként, tudósként, helytörténészként és költőként elvégzett munkájáért, valamint Kovács László tanári, szaklektori, szerzői és a Csemadokban kifejtett ténykedéséért. „A hobbim, meg a szívem, lelkem a tánc, amit már 51. éve tanítok a gyerekeknek” — mesélte Ádám Lajos. Kovács László sosem törekedett a címek, a rangok eléréséhez, amit eddig tett, mindent önzetlenül tette. „Tulajdonképpen én mindig valamilyen követelménynek akartam megfelelni és hát most is vannak olyan kihívások, olyan követelmények, amelyeknek meg kell felelnem és amíg bírom erővel, addig csinálom” — mondta határozottan.
Idén első ízben került átadásra a Gyurcsó István-díj, melyet Boda Ferenc és Turay László vehettek át.

Angyal Sándor

Rövid URL
ID54802
Módosítás dátuma2014. február 14.

Hibát talált?

Üzenőfal