Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

A magyarság madarai

 

Question 1 of 10

1.

Kézai Simon krónikái szerint Attilától egészen Géza fejedelem idejéig a turulmadár mindig ott volt a magyarság hadi jelvényein. Bár perdöntő bizonyíték nincs rá, a közmegegyezés szerint a mondabeli turulmadár nem más, mint a …

Question 1 of 10

Question 2 of 10

2.

A keresztény egyetemi hallgatókat tömörítő Turul-szövetség 1919-es megalakulását követően egészen a második világháború végéig volt jelen a magyar közéletben. Bár a szervezet a harmincas években egyre inkább szembefordult a kormányzóval, az 1921-es budaörsi csatában még fegyverrel szálltak szembe hatalomátvételt megkísérlő utolsó Habsburg király legitimista támogatóival.

Ki volt az utolsó magyar király?

Question 2 of 10

Question 3 of 10

3.

A közép-ázsiai pusztai népek úgy tartják, a holló közvetítő ég és föld között, az istenek küldötte, de felbukkan a Gilgames eposzban is, ahol - a bibliai galamb helyett - ez a madár hozza meg az özönvíz végének hírét.

Azt mindnyájan tudjuk, hogy a Hunyadiak címerállata is holló, de emlékszünk-e rá, milyen tárgyat tart a csőrében?

Question 3 of 10

Question 4 of 10

4. Fekete István „állatos” regényei a magyar ifjúsági irodalom világszínvonalú alkotásai. Az írónak több madarakról szóló könyve is megjelent, ezek közül igazi klasszikussá a Kele vált.

Milyen madár volt Kele?

Question 4 of 10

Question 5 of 10

5.

Herman Ottó azt írta róla, „ősi soron becses madara” ez a magyarságnak. Tolláért a középkorban akár egy borjút is megadtak, egykoron nemesi kiváltság volt azt a kalapba tűzni. Vonuláskor hallatott jellegzetes hangjuk ma épp úgy hozzátartozik a Hortobágyhoz, mint a kilenclyukú híd vagy a délibáb.

Melyik ez a madár?

Question 5 of 10

Question 6 of 10

6.

A magyar költészet egyik kedvenc madara a fecske. Dsida Jenő, Tompa Mihály, Benedek Elek, Weöres Sándor és Reményik Sándor is szentelt egy-egy verset ezeknek kedves kis madaraknak. Az alábbi fecskefajok közül az egyik nem is „igazi” fecske, azaz nem tartozik a fecskék rokonsági körébe.

Melyik?

Question 6 of 10

Question 7 of 10

7.

Talán nem rugaszkodunk el messze a valóságtól, ha kijelentjük a hatvanas, hetvenes és nyolcvanas évek mindmáig a magyar rajzfilmgyártás aranykorát jelentik. Hol forgatókönyvíróként, hol rendezőként, de Nepp József ott bábáskodott a korszak legsikeresebb rajzfilmjeinek születésénél, olyanoknál, mint a Lúdas Matyi, a Macskafogó, Szaffi vagy a Hófehér, illetve a …

Question 7 of 10

Question 8 of 10

8.

Nagyon gyakori, hogy egy-egy sportcsapat valamilyen madarat választ címerállatának, különösen az Egyesült Államokban nagy divat ez. Európában például az angol élvonalból tavaly kiesett West Bromwich Albion címerében látható egy madár (énekes rigó), de a Ferencváros meccseiről sem hiányozhat kabalaállatuk, egy zöld sas. Egy másik nagy múltú budapesti klubnak, az MTK-nak szintén van „kabalamadara”.

Micsoda?

Question 8 of 10

Question 9 of 10

9.

Hermann Ottó egyike a magyar természettudomány nagy klasszikusainak. Az egyébként semmilyen tudományos előképzettséggel nem rendelkező polihisztor rengeteget tett a kárpát-medencei madárvilág megőrzéséért, de emellett régészkedett, írt, sőt aktívan politizált is. Alapító tagja a Magyar Ornitológiai Központnak és a Magyar Néprajzi Társaságnak. Azt már kevesebben tudják róla, hogy a Felvidéken született.

Hol is pontosan?

Question 9 of 10

Question 10 of 10

10.

A legendás István, a király c. rockopera egyik legismertebb dala a Szállj fel szabad madár. A Szörényi-Bródy szerzőpáros munkáját azóta sem tudta senki felülmúlni, a legendás 1983-as királydombi ősbemutató óta mindmáig ez a legsikeresebb, és nem túlzunk nagyot, ha azt állítjuk, legjobb magyar rockopera.

Hol is van pontosan a Királydomb?

Question 10 of 10


 

Kategóriatörténelem
Rövid URL
ID108543
Módosítás dátuma2019. június 6.

Hibát talált?

Üzenőfal