Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Kik a QR-kódos képeslapos játék nyertesei?

Kik a QR-kódos képeslapos játék nyertesei?

Tájra fel! az Értéktár Bizottságokkal

Március elején A Duna szétválaszt, de értékeink összekötnek címmel mutatta be első közös projektjét Győrben, majd Dunaszerdahelyen a Győr-Moson-Sopron Megyei Értéktár Bizottság és a Felvidéki Magyar Értéktár Bizottság, amelyek a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzattal és felvidéki magyarlakta településekkel együtt 3 millió forint támogatásban részesültek.
A projekt részét képezi a Tájra fel! elnevezésű honismereti verseny, amely két QR-kódos képeslapos játékkal indult. A szervezők már kisorsolták a nyerteseket, akik értékes könyveknek és CD-knek örülhetnek.

tajra-fel-logo-2

Huszár László, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet igazgatója a márciusi projektbemutató kapcsán portálunknak elmondta: „Magyarországon hirdették meg a vonatkozó értéktár-pályázatot, majd a Felvidéki Magyar Értéktár Bizottság és intézetünk nevében, Bödők Károllyal együtt koordinátorként kapcsolatba léptünk a Győr-Moson-Sopron Megyei Értéktár Bizottsággal, illetve partnerként csatlakoztunk a ő pályázatukhoz. Megállapodtunk a további közös együttműködésről, s a projekt keretében, amelyre 3 millió forint támogatást kaptunk, lebonyolítjuk a Tájra fel! elnevezésű honismereti játékot. Tavasztól pedig értéktár-konferenciákat is rendezünk, közösen veszünk részt a nemzeti ünnepeink alkalmából tartandó rendezvényeken, valamint DVD-t adunk ki szigetközi és csallóközi értékeinkről”.

A Tájra fel! (Dunán innen, Dunán túl) elnevezésű regisztrációs verseny során – amely főszervezője Darabos Ferenc, a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Kara Turizmus Intézetének igazgatója – a középiskolásoknak egy díjazott verseny keretén belül helyi értékeket kellett felkutatniuk szűkebb környezetükben vagy az osztálykirándulásokon meglátogatott helyeken, s azokat be is kell mutatniuk. A honismereti versenyre korszerű formában, egy QR-kódos képeslapos játékon keresztül április 29-ig lehetett jelentkezni.

tajra-fel-meghirdetes (5)

„A honismereti versenyt a felvidéki középiskolák számára a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Kara, a Győr-Moson-Sopron Megyei Falusi Turizmus Egyesület, a Győr-Moson-Sopron Megyei Értéktár Bizottság, a Felvidéki Értéktár Bizottság és a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet szervezett, annak nyitányaként kétfordulós QR-kódos képeslapos, emlékhelyek megfejtésére irányuló játékon keresztül lehetett bejelentkezni. A Megyére fel! bevezető játékba 75, a Tájra fel! regisztráló játékba pedig 95 játékos nevezett be“ – tájékoztatta a Hírek.sk-t Huszár László.

A Megyére fel! játéklapon négy csallóközi város egy-egy emlékhelyéhez kapcsolódó, QR-kódon keresztül megfejthető válaszok voltak adhatók, míg a Tájra fel! játékban hat emlékhely és egy, a régióhoz kapcsolódó 1848-as történelmi kvíz megfejtése szerepelt, ugyanúgy QR- kódos belépéssel. A válaszok megfejtése után tudtak a jelentkező csapatok magába a honismeretei versenybe regisztrálni. A szervező bizottság a 170 játékosból 20-at sorsolt ki, akik részjutalomként népzenei CD-t vagy szép könyveket kapnak.

„Az októberben Győrben zajló döntőben hat-hatfős csapatok vehetnek részt, összesen 10 csapat, s a Csallóközből 3 csapat regisztrált. Addig a csapatoknak különféle feladatokat kell megoldaniuk, például nyáron a Facebook közösségi portálon megjelenő történelmi kérdésekre kell válaszolniuk. Szeptembertől pedig fotókat, videófilmeket kell készíteniük a felfedezett helyi értékekről, s azokkal kapcsolatban leírásokat is össze kell állítaniuk. Szorgos munkálkodásukat magyarországi és hazai szponzoroknak köszönhetően tárgyi jutalmakkal díjazzuk, és hétvégi kirándulásra is elvisszük az ügyes diákokat“ – mondta végül a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet igazgatója.

Lássuk, kik a QR-kódos képeslapos játék szerencsés nyertesei!

Horváth Lajos-Nagy Attila-Varga László Császári és királyi hadifogolytáborok a Csallóközben (1914–18) című könyvét nyerték:

Bazsó Richard, Kisudvarnok
Dombi Rebeka, Szárföld
Marton Csaba, Nagymegyer
Sulyok Ákos, Bana
Tóth Krisztina, Nagymegyer.

Varga László: 1848, te csillag (Az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc eseményei Nagymegyeren és környékén) című könyvét nyerték:

Cseh Viktória, Nemesócsa
Görözdös Zsófia, Nagymegyer
Hajtman Bianka, Marcelháza
Hoboth Erika, Sárosfa
Horváth Amanda, Csilizradvány
Ollé Viktória, Nagymegyer
Sipos Katalin, Nagymegyer
Szitási Dávid, Ekecs
Veres Alexandra, Szilas
Volesko Veronika, Csallóközaranyos.

Népzenei CD-t nyertek:

Dalma Mihalovič, Nagymegyer
Fehérvári Tamás, Győr.

A Kicsi Hang (A malomnak nincsen köve… Hajónapló) CD-jét nyerték:

Bertalan Katalin, Baka
Pipper Rebeka , Nagymegyer.

Tolcsvay Béla Csillaglánc CD-jét nyerte:

Vejtasa Dalma, Felpéc.

2016. június 19.
Írta: Miskó Ildikó
Fotó: csemadok.sk
Forrás: Hírek.sk
hirek-sk-logo

TelepülésDunaszerdahely [Dunajská Streda]
Rövid URL
ID79593
Módosítás dátuma2016. június 19.

Hibát talált?

Üzenőfal