Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Kárpát-medencei közösségfejlesztési, társadalomfejlesztési képzés

Kárpát-medencei közösségfejlesztési, társadalomfejlesztési képzés

I. Műhelysorozat – 2014 – Zenta

Vasárnap délután Zentán véget ért Kárpát-medencei társadalomfejlesztés elnevezésű képzéssorozat első rendezvénye.
Az otthont adó Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, három napot át látta vendégül a résztvevőket, akik többek között Szlovákiából, Szlovéniából, Horvátországból és nem utolsó sorban Vajdaságból érkeztek.
A képzés olyan személyek vagy csoportok képviselőihez szólt, akik az anyaországon kívül eső magyar kisebbség közösségépítésén fáradoznak.
Már az érkezés napján, túl a köszöntésen és a program ismertetőn, a résztvevők olyan téma közepén találták magukat, mint a nemzetben, közösségben való megmaradás, Kolumbán Gábor tolmácsolásában.
A műhelysorozat átfogó céljai között a kultúra- és közösségalapú (társadalom-) fejlesztési folyamatok feltérképezés és generálása szerepelt, azonban érdemes volt tisztázni olyan kérdéseket, hogy számukra ki illetve mi a magyar, hogy a létezhet-e egységes Kárpát-medencei tudat és eszme.
A részvevők mindezt csoportmunkákban vitatták meg, hisz a különböző régiókban élők közt voltak eltérő vélemények ám kétség sem férhet hozzá, hogy a másnapba nyúló beszélgetés végén mindenki érhette az a közös célt, amiért érdemes lesz küzdeni az elkövetkezőkben.
Másnap Beke Márton és Orbán Árpád tartottak előadást a közösség fejlesztésről és jó példáiról Székelyföldön, majd a helyi civil szervezetek által a zentai sikertörténetekről is lehetett hallani és egy kis városnézés keretén belül megtekinteni is.
A kellemes séta után Huszár László és Hajnal Jenő tartottak előadást a Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztalról valamint a kapcsolatok bővítéséről, erősítéséről, aminek egyik legjobb példája épp ez a rendezvény sorozat.
Ditzendy Károly Arisztid és felesége Mariann újabb műhelymunkát tartott a közösségek és közösségfejlesztés témakörben és kovácsolta szorosra második nap estéjére a társaságot.
Az indulás napján még a résztvevők prezentációk formájában számoltak be térségük büszkeségeiről illetve a nehézségekről. Itt már nem láthattunk határokat csak közös lehetőségeket és segítséget a problémák megoldásában. Ilyenformán a képzés már első állomásán elérhette célját és ki tudja még mi mindent a következő két alkalommal, aminek már Lendva és Dunaszerdahely ad otthont.
A Kárpát-medencei társadalomfejlesztés című képzéssorozatot a székelyudvarhelyi Civitas Alapítvány, a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal szervezte.

Kocsis Tamás

Rövid URL
ID56398
Módosítás dátuma2014. április 8.

Hibát talált?

Üzenőfal