Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Zsapka Zsolt és a Kor-Zár

Zsapka Zsolt és a Kor-Zár

* 1971. március 09. Karva – / tanár, zenész, karvezető

Zsapka Zsolt 1971. március 9-én, Komáromban látta meg a napvilágot. Gyermekkorát Karván töltötte, ahol a helyi alapiskola tanulója volt. Nagyon korán megjelenik nála a zene szeretete, s 10 évesen már gitározni tanul. Autodidakta módon képezi magát, s a egyre több időt tölt gitárjával, énekléssel. Nagy hatással volt rá unokabátyja, Zsapka Attila, aki tovább fertőzte őt a zene, a versek szeretetével.
Az alapiskola elvégzése után Gadócon folytatta tanulmányait. Ez alatt az időszak alatt nemcsak természetrajzi ismeretei bővültek, hanem tagja volt az iskolában működő irodalmi színpadnak is, mellyel országos szintű rendezvényeken vettek rész, hatalmas sikerrel. Ezeken a fellépéseken elsősorban szavalataival, éneklésével, s gitártudományával hódította meg a nézőközönség szívét.
A középiskola befejezése után a Konstantin Filozófus Egyetemen tanult tovább, biológia-testnevelés szakon. Az egyetemi évek alatt indul el művészeti pályafutása. A nyitrai évek alatt egyre többet zenél unokabátyjával, majd a bársonyos forradalom alatt alakul meg a Kor-zár zenekar.
Nevét a forradalom lezárása ihlette – egy KORszak leZÁRult.
„Főiskolások voltunk, és az elbarikádozott tantermekben kezdtünk zenélni. Később saját ihletésű szövegeket zenésítettünk meg, dalokat írtunk. Attilával rákaptunk a verséneklésre” – mondta Zsapka Zsolt a KOR-ZÁR egyik alapító tagja. A legelső megzenésített vers Tompa Mihály: A gólyához című verse volt, amely azóta is műsoron van. A zenekarnak nincs vezetője, mindenki kiveszi a részét a zenekar ügyeit érintő feladatokból. Zsapka Attila gitározik és énekel, ő végzi a szervezés nagy részét. Madarász András gitározik, énekel, kobozon, zongorán és harmonikán játszik, és a zenei hangzásért felel. Fujas Andrej basszusgitáron, Sipos Dávid szaxofonon zenél. Varjú Attila dobon és különböző ütőhangszereken mutatja meg tehetségét. M. Zsapka Mónika énekel és vokálozik, Pikler Attila hegedül, Zsapka Zsolt gitározik, énekel.
A zenekar első, igazán átütő sikerét 1991-ben megrendezett Kaláka fesztiválon szerezte, ahol az est különdíját szerezték meg.
A zenekar 2011-ben átvehette a Kaleidoszkóp Versfesztivál fődíját, egy évvel később elnyerték a legjobb zenekar kategóriájában a Harmónia díjat. Ez egyik legnagyobb elismerés és egyben legemlékezetesebb eseménye a csapat életében az volt, amikor 2015-ben a Magyar Parlamentben átvehették a Külhoni magyarságért díjat.
A zenekar néhány éve újraindította a klub-tevékenységüket. Minden alkalommal egy költőt hívnak meg, az ő verseiből válogatnak és zenésítenek meg az adott estére. Az est állandó házigazdája és beszélgető partnere Z. Németh István, költő. Ezenkívül Érsekújvárott és a komáromi Jókai Színházban rendeznek rendszeresen klubesteket.
Zsapka Zsolt, iskolánk tanára, egy életre elkötelezte magát az zene mellett. A megzenésített versek mellett 1996-tól tagja a vásárúti vegyeskarnak, mely 2007-ben felbomlott. Az karéneklést ezután sem adta fel, hanem megalakította a Vásárúti Dalárdát, melynek karvezetője lett. A férfikórus számos sikert, szép eredményeket ért el.

Publikációk (lemezek):

Őrizzetek meg – 1995
Tajtékos ég – 1999
Hangraforgó – 2001
Az én falkám – 2009
Búcsú a holnapért – 2011
Mozi – 2015

Kategóriaregionális
Életéhez kapcsolódó településekKomárom [Komárno], Karva [Kravany nad Dunajom], Vásárút [Trhová Hradská], Érsekújvár, Újvár [Nové Zámky]
Működési ideje20. század / 21. század
Tevékenységi körpedagógus / zenész
ForrásinformációkFelvidéki értékőrzők vetélkedő 2016, József Attila alapiskola és óvoda Vásárút, Réteshúzók csapata: Földes Viktória, Madarász Gábor Előd, Végh Ákos, Szajkó Alex, Bozsenyik Vanessa, Heizer Eszter; felkészítő pedagógus: Tóth Mónika
Rövid URL
ID88381
Módosítás dátuma2020. január 21.

Hibát talált?

Üzenőfal