Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője

Szanyi Mária néprajzkutató, pedagógus

Szanyi Mária néprajzkutató, pedagógus

* 1945. szeptember 22., Jánok / néprajzkutató, pedagógus

1945. szeptember 22-én született Jánokon, Kelet-Szlovákiában. 1962-ben Szepsiben érettségizett, 1965-ben a nyitrai Pedagógiai Főiskola matematika–fizika szakán szerzett diplomát. Nagytárkányban kezdett tanítani (1965–1969), később a budapesti ELTE-n elvégezte a néprajz szakot (1969–1973). Ezt követően a rozsnyói Bányászati Múzeum (1973–1975), majd a galántai Honismereti Múzeum néprajzosa (1975–1989). Muzeológusként jelentős kiállításokat hozott létre, amelyekért 1985-ben elnyerte a Szlovák Néprajzi Társaság díját.
Muzeológusi évei alatt Rozsnyón és Galántán is néprajzi szakkört vezetett az akkori Pionírházak mellett. Szakköri tevékenységének eredményeképpen a galántai gimnáziumok (szlovák és magyar) diákjai sikeresen szerepeltek a középiskolai diákok tudományos konferenciáin (SOČ), ahol a magyarság életmódját, anyagi és tárgyi kultúráját, valamint az észak-szlovákiai lakosság Mátyusföldre irányuló migrációját feldolgozó munkákat mutattak be.
1989-ben visszatért a katedrára. 1989-től tíz évig Nagymácsédon, majd Hidaskürtön, végül nyugdíjazásáig (2005) Galántán a Kodály Z. Alapiskolában tanított matematikát, fizikát. Tanítványai sikeresen szerepeltek a járási és kerületi matematikai olimpiákon és más matematikai versenyeken.
Az 1990-es évek első felében néprajzi szakkört vezetett a galántai Kodály Zoltán Gimnáziumban. Szakkörösei szép sikereket értek el a Magyar Néprajzi Társaság pályázatán, és munkáik megjelentek nyomtatásban a Szlovákiai Magyar Néprajzi Társaság kiadványában, az Utánpótlás c. füzetben.
A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének (SZMPSZ) megalakulása óta máig tevékeny tagja. Évekig országos választmányi tag, a Galántai TV, valamint az RPK alelnöke.
Kezdetektől fogva szorgalmazza a tanároknak a helytörténet tanítására irányuló képzését, ennek érdekében kreditpontos tanfolyamokat vezetett, szakmai napokat, szaktáborokat szervezett. Munkamódszerében új elem, hogy a nyári szaktáborokban tanárok és tanítványaik együtt végzik a kutatómunkát, és közösen tanulják a terepgyűjtés és feldolgozás módszereit.
A tehetséggondozást muzeológusi és pedagógiai pályája során is fontosnak tartotta. Az SZMPSZ mellett működő Tehetségsegítő Tanács, majd ennek utódja, a Mentor TT alelnöke.
2006-tól (nyugdíjazása óta) az SZMPSZ Kincskeresők – regionális értékeket kutató diákok c. programjának koordinátora és szakmai felelőse. A Kincskeresők helytörténeti kutatásait a diákok 10 perces vetített képes előadásban mutatják be a Kincskeresők országos konferenciáján, amelynek az eddigi 14 évfolyamára több mint 600 diákelőadást neveztek be Csallóköztől a Bodrogközig.
Pedagógiai és néprajzi/helytörténeti munkássága elismeréseként több kitüntetést kapott, melyekkel főleg a Kincskeresők – helyi értékeket kutató diákok hasznos tevékenységét ismerték el.

Fullscreen Mode

 

Fullscreen Mode

Szanyi Mária élete videón:

Kategóriaországos
Életéhez kapcsolódó településekJánok [Janík], Galánta [Galanta], Nagymácséd [Veľká Mača]
Működési ideje20. század / 21. század
Tevékenységi körközélet szereplője / pedagógus
ForrásinformációkKészült az Emberi Erőforrások Minisztériuma - Kulturális Kapcsolatok Főosztálya Hétköznapi hőseink - Írjunk történelmet! mintaprojektje keretében. A projekt készítői: Gregor Vivien Veronika, Klemász Diana és Szabados Tímea, a Vágsellyei Pázmány Péter Alapiskola 7. osztályos tanulói. Felkészítő tanár: Mgr. Szetyinszky Veronika
Rövid URL
ID109760
Módosítás dátuma2019. augusztus 28.

Hibát talált?

Üzenőfal