Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője

Pál Dénes, a Balog-völgy tanító bácsija

Pál Dénes, a Balog-völgy tanító bácsija

* Vámosbalog / helytörténész, közélet szereplője, pedagógus

A beszélgetésünk Dénes bácsival könnyen indult. Mindjárt a közepébe vágott, a könyvei bemutatásával kezdte.
„Ismerd meg legszűkebb hazádat!ˮ – ez volt a címe az első írásomnak, amit 1969-ben adott ki a Csemadok. Ez egy helytörténeti segédanyag volt, amelyet szétküldtek az iskolákba, hogy használják.
Nekem nem szakmám a történelem, pedig egy időben Bátkában az alapiskolában is dolgoztam. Ott egy olyan időszakban tanítottam, amikor a magyar dolgokat erővel nyomták el. A történelemkönyvben is volt egy szakasz, ahol a magyarokkal foglalkoztak, de amikor ahhoz a részhez értünk, előírás jött, hogy át kell ugrani. Én viszont nem mentem sem előre, sem vissza, mert én pont akkor foglalkoztam a magyarsággal. Mesélgettem a gyerekeknek a magyarok eredetéről, bejöveteléről, okítgattam őket az őseinkről. Rájöttem, hogy a gyerekek nem tudnak róla szinte semmit. Nem csoda, hisz én sem tudtam róla sokat korábban. A szegény nagyanyám szerette a meséket és a regéket. A könyvemben is írom, hogy hamarabb tanultam meg tőle, hogy „Fel, fel vitézek a csatáraˮ, mint azt, hogy „Kis kút, kerekes kút …ˮ, szóval a népdalokat.

Fullscreen Mode

Pál Dénes: Balogvölgy múltja és hagyományai

Kategóriaregionális
Életéhez kapcsolódó településekVámosbalog, Nagybalog [Veľký Blh]
Működési ideje20. század / 21. század
Tevékenységi körhelytörténész / közélet szereplője / pedagógus
ForrásinformációkKészült az Emberi Erőforrások Minisztériuma - Kulturális Kapcsolatok Főosztálya Hétköznapi hőseink - Írjunk történelmet! mintaprojektje keretében. A projekt készítői: Ferencz Edina, Hencz Bálint Péter, Nagy Valentina a Bátkai Alapiskola és a Tompa Mihály Református Gimnázium – Rimaszombat tanulói. Felkészítő tanár: Gyurán Ágnes
Rövid URL
ID109757
Módosítás dátuma2019. augusztus 19.

Hibát talált?

Üzenőfal