Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője

Remák Béla élete, tevékenysége, maradandó értékei a város és a magyar nemzet életében

Remák Béla élete, tevékenysége, maradandó értékei a város és a magyar nemzet életében

* 1940., Bély / Szepsi város közművelődésének mindenes, alázatos szolgálattevője, a Csemadok legaktívabb tagjainak egyike, a Helytörténeti Múzeum és Gyűjtemény létrehozója, a Szepsi Bódva Egyesület Alapítója, a Bódva Kupa Megálmodója.

Remák Béla a Bodrogközből került Szepsibe. 1940-ben született Bélyben, a Sennyei grófi kastély közelében. A háború után nem nyílt meg a magyar iskola, még beszélni is tilos volt magyarul, ezért az első négy évben alig tanultak meg valamit az iskolában, de 1950-ben, amikor megnyílhatott a magyar iskola, Mancos Antal, Tóni bácsi plébános végigjárta a magyar szülőket, és végre anyanyelven tanulhattak.
Ez Remák Béla számára az élete nagy eseménye volt. Mezőgazdasági szaközépiskolát végzett Leleszen. A katonai szolgálata alatt intenzíven kezdett el sportolni, futni, versenyeket is nyert. Leszerelése után több munkahelyet kipróbálva Szepsiben lett nevelő a mezőgazdasági szakközépiskolában, ahol nyugdíjba meneteléig dolgozott. 1968-ban a Magyar Ifjúsági Szövetség városi elnöke volt.
A fiatalok számára kulturális és sportrendezvényeket szervezett, és bekapcsolódott szepsi kulturális életébe is. Etnográfiai gyűjtésbe kezdett, összegyűjtötte a régi használati eszközöket, amelyekből először egy kiállítást szervezett, majd a város 1989-ben megvásárolta a Zsolner kovácsműhelyt, és abban az összegyűjtött anyagból helytörténeti múzeumot alakítottak ki.  1994-ben megalapította a Bódva Egyesületet (Združenie Bódva), amely később (1999) a BÓDVA KUPA futó, kerékpár és görkorcsolya versenyeket szervezi, valamint a város történelmi eseményeinek állít emléket, és a Vox Columbellae Kórus fenntartója is (2005-től). Remák Bélának köszönhető sok emléktábla is, valamint az ő közbenjárása is kellett ahhoz, hogy Szepsi Csombor Márton, Szepsi Laczkó Máté, Egressy Béni emlékét Szepsiben megörökítsék.

Fullscreen Mode

Remák Béla élete:

Kategóriahelyi
Életéhez kapcsolódó településekBély [Biel], Szepsi [Moldava nad Bodvou]
Működési ideje20. század / 21. század
Tevékenységi körközélet szereplője / pedagógus
ForrásinformációkKészült az Emberi Erőforrások Minisztériuma - Kulturális Kapcsolatok Főosztálya Hétköznapi hőseink - Írjunk történelmet! mintaprojektje keretében. A projekt készítői: Nagy András 4. G oszt., Nyíri Benedek 2. G oszt. Dobos Kristóf 2. G oszt. tanulók . Felkészítő tanár: Mihályi Molnár László, Szepsi. 2019
Rövid URL
ID109800
Módosítás dátuma2019. augusztus 28.

Hibát talált?

Üzenőfal