Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője

Polák Margit, a szenci könyvtár lelke

Polák Margit, a szenci könyvtár lelke

Munkánk Polák Margitról szól, akinek közösségszervező és építő munkája immár évtizedek óta hatalmas pluszt jelent a szenci magyar közösség számára.
Margitka lényét gyermekkora óta átjárja a könyvek iránti szeretet. Épp ennek tudható be az is, hogy a könyvtárosi pályát választotta. Miután csekély szlováktudása ellenére csodálatra méltó eredményekkel végezte el a könyvtárosképzőt, a szenci városi könyvtár munkatársa lett. Itt kezdődött közösségformáló szerepe. Tagja lett a Csemadok Szenci Alapszervezetének, majd fokozatosan a vezetőségi tagok közt foglalt helyet. Áldozatos munkája nem csupán a könyvtár, és különösen annak magyar részlegének a működtetése, hanem irodalomi estek, olvasótáborok, irodalmi színpadok szervezésében is megmutatkozott. A gyermekek körében végzett, helytörténeti ismereteket célzó munkája, azóta is biztos alapot nyújt a további helytörténeti kutatásokhoz. Ott állt a Szenczi Molnár Albert Napok bölcsőjénél, majd éveken át segítette ezen rendezvénysorozat növekedését, gyarapodását. Fáradhatatlanságát tanúsítja, hogy a mai napig a Szenci Városi Múzeum alkalmazottja, ahol Szenc város történelmével kapcsolatos ismereteit és tapasztalatait adja át az ide látogatóknak, hangsúlyozva a szenci magyarság gazdagságát történelmi, kulturális és gazdasági téren.
Munkáját immár a Samuel Zoch-díjjal, a Csemadok Közművelődési Díjával, valamint a Katedra-díjjal is elismerték.

Fullscreen Mode

Polák Margit, a könyvtáros:

Matus Mónika Polák Margitról:

Kategóriahelyi
Életéhez kapcsolódó településekSzenc [Senec]
Működési ideje20. század / 21. század
Tevékenységi körközélet szereplője / népművelő
Forrásinformációk Készült az Emberi Erőforrások Minisztériuma - Kulturális Kapcsolatok Főosztálya Hétköznapi hőseink - Írjunk történelmet! mintaprojektje keretében. A projekt készítői: Izsák Anna. Felkészítő tanár: Mgr. Takács Róbert. 2019
Rövid URL
ID109796
Módosítás dátuma2019. augusztus 28.

Hibát talált?

Üzenőfal