Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője

Patkoló Ernő

Patkoló Ernő

* 1949. február 14., Vága – † 2015. március 20., Sils Maria / zenész, hegedűs szólista

Farkas Lenke és Patkoló Ernő öt gyermeke közül, harmadikként látta meg a napvilágot.
Magyar muzsikus cigánycsaládban született, így ő sem kerülhette el a sorsát. Eleinte az édesapja zenekarában hegedült vágai lakodalmakban és egyéb összejöveteleken, majd a zenei tehetségének köszönhetően szerte a világban.
Iskolai tanulmányait szülőfalujában, a magyar nyelvű általános iskolában kezdte, amely 1953/54-es tanévtől a “Vágai Nyolcéves Középiskola” megnevezés alatt működött. Tanulmányait a Zsolnai Konzervatóriumban folytatta, itt Bohumil Urban volt a tanára. Utána a morvaországi Brünn város Janáček Zeneakadémiájának (Janáčkova akademie múzických umění, JAMU) volt a tanulója, ahol Antonín Moravec volt az osztályfőnöke. A “JAMU” elvégzése után 1974. augusztus 1-től az újonnan alapított Zsolnai Állami Szimfonikus Zenekar (Štátny komorný orchester Žilina) koncertmestere lett. Mint koncertmester és egyben szólista is a Zsolnai Állami Szimfonikus Zenekarral Európa-szerte felléptek, sikeres előadásaik voltak Japánban, az Amerikai Egyesült Államokban, Brazíliában is.
1979 esztendőtől zenei pedagógusként és zenészként külföldön tevékenykedett – Kuvaitban, Irakban, és Törökországban nyolc évig az Isztambuli Állami Opera koncertmestereként.
1994. évben visszatért Szlovákiába, és az 1994/95-ös szezontól egészen a 2009. év végéig a Zsolnai Állami Szimfonikus Zenekar második hegedű koncertmestere volt.
1997-ben a belga zeneszerző, Jef Maes Meditáció hegedűre és nagyzenekarra című világbemutató művével a Zsolnai Állami Szimfonikus Zenekar tagjaként Belgiumban koncertezett.
2003 szeptemberében, mint a Zsolnai Állami Szimfonikus Zenekar szólistája az Ilja Zeljenka Musica Slovaca művét adta elő a Brüsszeli Királyi Operában.
Hegedűs szólistaként több szimfonikus zenekarnak is a tagja volt: Klavírne trio ŠKO Žilina, Archi di Slovakia. A Zsolnai Konzervatóriumban hegedűoktatóként is tevékenykedett. Az élete utolsó éveiben szabadúszó zenészként Svájcban zenélt.

A család:
Érsekújvári származású felesége Farkas Edit, két gyermeküknek adott életet, akik szintén zenészek lettek. Az idősebb fiú,  Patkoló Ernő, is hegedűoktató lett, Zsolnán (Základná umelecká škola. Ladislava Árvaya).
A fiatalabbik fiú, Patkoló Roman már hat éves korában hegedült, majd a nagybőgő szerelmese lett. Zenei tanulmányait a szülővárosában, a Zsolnai Konzervatóriumban kezdte, de az első évfolyam után már, tizenöt évesen a müncheni főiskolán folytatta, ahol a nagybőgőzés egyik legnagyobb hatású személyisége, Klaus Trumpf professzor volt az oktatója. Tizennyolc éves korában, évi kilencven koncertet adott. Huszonöt éves korában a Hochschüle für Musik und Theater München professzora lett, hat nyelven beszél folyékonyan.
2011-ben az év nagybőgősének választják az Aida Stucki Award 2011 gálán. Zenei tudását számos nívós díjjal jutalmazták már.
2014-ben elnyerte a Londoni Szimfonikus Zenekar (London Symphony Orchestra) szólista pályázatát, de inkább a Zürichi Operaházat (Zürich Opera House) részesítette előnyben.
Évek óta Svájcban él, koncertezésen kívül a Bázeli Zeneakadémia (Musik-Akademie Basel) oktatója is.

A fotókról: Patkoló Ernő zenélés közben / A vágai magyar tannyelvű alapiskola diákjaként / Édesapja (id. Patkoló Ernő) zenekarában a rokonság többi tagjaival egy vágai lakodalomban

vaga-patkolo-erno-5

vaga-patkolo-erno-4

vaga-patkolo-erno-3

Kategóriaregionális
Életéhez kapcsolódó településekVága [Váhovce], Zsolna [Žilina]
Működési ideje20. század / 21. század
Tevékenységi körzenész
Forrásinformációkwww.operaslovakia.sk / www.vas.cas.sk / Farkas Róbert falukutató
Rövid URL
ID74015
Módosítás dátuma2018. január 25.

Hibát talált?

Üzenőfal