Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Babos László

* Vágkirályfa, 1924. febr.  16. – ? / újságíró, költő, műfordító.

Mátyusföldi kisparaszti családból származott. A po.-i magyar gimnáziumban folytatott tanulmányait az 1942–43-as iskolai évben VII. osztályosként megszakította. Utána hosszú időn át alkalmi munkákat végzett, közben először a szlovák, majd a magyar hadseregben katona is volt. Az 50-es években a Fáklyában, majd a Hétben szerkesztősködött; az 56-os mo.-i népfelkelés illegális népszerűsítéséért bebörtönözték, és eltiltották a publikálástól. Az 1968-as reformmozgalom bukása után Izraelbe emigrált, s ott valószínűleg zsidó hitre tért, mert Endre öccséhez Názáretből, majd Tel Avivból írt leveleiben az Áron nevet használta. 1971-től már nem adott hírt magáról.
– Versei az Új Szóban, a Fáklyában, a Hétben és az Új Ifjúságban jelentek meg. 1956-ban Két asszonyt szeretek címmel verses kéziratot adott át a Szlovák Szépirodalmi Könyvkiadó magyar szerkesztőségének; a kötet kiadását jóváhagyták, de bebörtönzése után nem jelenhetett meg. Illegálisan terjesztett versei közül a Magyar zsoltár c. tűnt ki.

              T. L.

Kategóriahelyi
Életéhez kapcsolódó településekVágkirályfa, Királyfa [Kráľová nad Váhom]
Működési ideje20. század / 21. század
Tevékenységi köríró, költő
ForrásinformációkA cseh/szlovákiai magyar irodalom lexikona 1918—2004, Főszerkesztő: Fónod Zoltán, Második javított, bővített kiadás.
Rövid URL
ID124432
Módosítás dátuma2021. január 13.

Hibát talált?

Üzenőfal