Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Búcsú Huszár Lászlótól

Búcsú Huszár Lászlótól

Huszáros vágással vitézül harcolt értünk

Már nem fog hívni esténként fél hét és fél nyolc között. Nem lesznek hosszú beszélgetések, nem kell őt figyelmeztetnem, hogy késő este van, fejezze be a munkát és menjen haza pihenni. Már pihen.

Megrendülten értesültünk Huszár László haláláról. Mindannyiunkat nagyon szíven ütött a hír.

Megdöbbentett bennünket, hisz még két hete oly vidám és életteli, a megvalósítandó tervektől felvillanyozva beszélgethettünk vele. Akkor még olyan büszkén jelezte felénk a jó hírt, hogy covid negatív, és hogy jól érzi magát… és most ez.

Kavarognak a gondolatok a fejemben, az érzések a szívemben. Közeli munkatársaként vajon el tudom-e jól mondani, hogy milyen ember volt Ő? Tudjuk, a szlovákiai magyarságot most nagy veszteség érte. Hatalmas munkát hagyott itt folyamatában.

Értéktáras pedagógusként ismerkedtem meg vele. Buzgón töltögettem fel a helytörténeti, helyismereti adatokat az intézet honlapjára, mikor felhívott, hogy : – Andreám, én félig már hetényi vagyok! Annyi adatot tettél közzé, hogy megismertem falutokat. No, ez kell, hogy megmutassuk, van felvidéki magyarság. Csináld, Andreám! – De hogyan?- hangzott a kérdésem. -Találd ki, oldd meg! -volt a válasza.

Oldd meg! Igen, azt hiszem, ez jellemző rá! Együtt, csapatban dolgozva, mégis a magunk módján oldhattuk meg feladatainkat. Ettől volt Ő egyedi, ettől volt jó vezető, ettől volt szerethető és szeretni vágyó ember. Életmeséi révén része lett a szűk családomnak. Gyermekeim hatására próbáltam őt viccesen dorgálni, hisz Ő volt az én Vitézem, aki nem kímélte magát, mindig elöl akart járni, hogy senki ne előzze meg. Most azonban nagyon előre ment! Nem tudom, miért akarta már az érték-mennyországot megnézni? Hisz itt, a földi létben is let volna még dolga:  a közművelődési feladatellátás megerősítése, képzések szervezése, digitalizáció, fiatalok bevonása az értékfeltáró munkába, léptékváltás és még sorolhatnám….

Hiányozni fog a makacsságával, a humorával, tudásával és kedvességével együtt.

Különösen sajnáljuk, hogy a vírusjárvány következtében elmaradt rendezvények miatt nem vehette át az NMI Illyés Gyula-díját, mellyel a több évtizedes közművelői tevékenységét ismerték volna el. Ő erre azt mondaná: Oldjátok meg!

Laci, ígérem, minden barátod, minden jó érzésű, dolgozni akaró munkatársad nevében határon innen és túl: MEGOLDJUK! …, hogy még jobban szerethessünk Téged az idők végezetéig és még egy kicsit tovább.

Nyugalmad legyen csendes! Emléked legyen eleven!

Rancsó Andrea

Rövid URL
ID124952
Módosítás dátuma2021. március 16.

Hibát talált?

Üzenőfal