Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Hétköznapi hősök-írjunk történelmet! záró rendezvénye

Hétköznapi hősök-írjunk történelmet! záró rendezvénye

Június 3-7-e között tartották a Hétköznapi hősök-írjunk történelmet! elnevezésű Kárpát-medencei projekt záró rendezvényét Budapesten. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt pályázat lebonyolítását a Kárpát-medencében működő művelődési intézetek koordinálták. Felvidéken Huszár László igazgatása alatt működő Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet két oktatási intézményt vont be a megvalósítási folyamatba. A Szenczi Molnár Albert Alapiskola és a Hetényi Tarczy Lajos Alapiskola diákjai olyan személyekkel készítettek interjút, jegyezték le életük egy-egy fontosabb eseményeit, akik valami különlegeset tettek szülőfalujukért, a helyért, ahol élnek, a régióért. Ők azok a hétköznapi hősök, akik természetesnek vették tettüket s akkor még nem tudták, hogy maradandót alkotnak. A szenciek az első világháborús emlékmű felállítását megvalósító személyeket mutatták be, a hetényiek pedig Zajos Ernő életútját ismertették, aki a faluban működő Lilla Galéria helytörténeti gyűjteményét alapozta meg. Czibor Angelika igazgató asszony és Rancsó Andrea, a projekt vezetője előadásukban az iskolában folyó helytörténeti kutatómunkát is bemutatták. Kitértek az együttműködés fontosságára is, hisz a diákok által összeállított munkákat a faluban működő Villa Heten PT kiadványok – helytörténeti füzetek formájában igyekszik megjelentetni.

A Petőfi Irodalmi Múzeumban Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke üdvözölte,  Lakatos Mihály, a Kulturális Kapacitások Osztályának osztályvezetője köszöntötte a jelenlévőket. Lendva, Felvidék, Vajdaság, Erdély hétköznapi hőseit ismerhettük meg. A konferencia kiegészítő programjaként találkozhattunk Fekete Péter kultúráért felelős államtitkárral, ellátogathattunk Várpalotára, a Nemzeti Összetartozás Napjára, valamint a Magyar Nemzeti Múzeumba, a Magyar Nemzeti Galériába és a Hungarikum Élményházba is.

Köszönet a projekt megálmodóinak, a szervezőknek, hogy gondoltak ránk s bekapcsolódhattunk a munkába. Szép környezetben, jó emberekkel ismerkedhettünk meg és gazdag élményekkel térhettünk haza Budapestről.

Rancsó Andrea, Hetény

Rövid URL
ID102400
Módosítás dátuma2018. június 12.

Hibát talált?

Üzenőfal