Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Délvidéki versenyszervező Felvidéken

Délvidéki versenyszervező Felvidéken

A mese az összekötő kapocs

A június 4-5-én megtartott rozsnyói IX. Ipolyi Arnold Országos Népmesemondó Verseny vendége volt Juhász Lassú Kornélia, a vajdasági Kálmány Lajos Népmesemondó Verseny szervezője. A zentai Thurzó Lajos Művelődési- Oktatási Központ könyvtárosa a versenysorozat végén osztotta meg a Hagyományok Háza Hálózat-Szlovákia és a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet vetélkedőjéről szerzett tapasztalatait.

Milyen tapasztalatokkal gazdagodott a Rozsnyón töltött két nap alatt?
Rozsnyón, egy nagyon színvonalas versenynek lehettünk tanúi, hiszen a népmesemondó vetélkedő mellett gazdag kísérő-programokon vehettek részt a versenyzők és a vendégek. A kézműves bemutatók, a kosárfonás, a gyöngyfűzés, a szünetek gazdag kínálata mind a szervezők munkáját dicsérik. Külön kiemelem a népzenészeket, akik igazán jó hangulatot teremtettek; jól szolgálták a bemutatkozásukra várakozók feszültségoldását, s a már szerepeltek szórakoztatását.
Milyen benyomásokat visz haza szívesen a tarisznyájában?
Nagyon hasznosnak tartottam, ahogyan a kategóriák csoportvezetői felvezették a versenyzőket, konferálták a versenyszámokat. Minden fellépésben rejlik némi feszültség, a műsorvezetők könnyedséggel oldották a drukkot. A népi élettel kapcsolatos kis játékokat, erőösszevetést, találós kérdéseket a versenyzők is nagyon élvezték, s mosolyogva álltak a közönség elé, s tudásuk legjavát adták.
Milyen tanácsot adna a szervezőknek?
A két nap folyamatos tapasztalatcserére is alkalmat adott. Például nálunk egy meseillusztráló kategória nagyon jó egészíti ki a mesemondást, az itteni szervezők is megszívlelik jövőre, hogy az indulók rajzban is kifejezzék meseválasztásukat, vizuálisan kifejezhessék gondolataikat, a történetek sugallta érzelmeiket.
A hasonló délvidéki verseny már jelentős múltra tekint vissza.
A városi könyvtár idén 24. alkalommal rendezte meg a Kálmány Lajos Népmesemondó Versenyt, magam hetedik éve veszek részt a szervezésben. A rendezvényre ebben az évben is nagy volt az érdeklődés, a válogatókon 107 fiatal indult, akik közül 57-en jutottak be a vajdasági döntőbe.
A két verseny – a hasonlósága miatt is – felveti az együttműködés lehetőségét.
A két rendezvény közötti kapcsolat most alakul, első alkalommal kaptam meghívást a felvidéki szervezőktől. Bízom benne, hogy egy hosszú távú, gyümölcsöző közös munkát alapoztunk meg. Mint a Kálmány Lajos Népmesemondó Verseny szervezője is hivatalosan meghívtam az itteni kollégákat a jövő évi találkozóra, a május utolsó szombatján rendezendő döntőre. Ráadásul, jövőre két jubileumot, a felvidéki verseny tizedik, a zentai megmérettetés huszonötödik évfordulóját ünnepelhetjük, a jeles napokra szívesen hozunk Rozsnyóra délvidéki szereplőket, s Zentára felvidéki mesemondókat várunk. Ezek az ifjú vendégek színesíthetik a találkozókat, hitelesen tudják bemutatni tájegységük mesekultúráját, nyelvjárását.

Dr. Csermák Zoltán

Rövid URL
ID102409
Módosítás dátuma2018. június 12.

Hibát talált?

Üzenőfal