Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Woodcarver Nagy Csaba népi fafaragó

Woodcarver Nagy Csaba népi fafaragó

Woodcarver Nagy Csaba, népi fafaragó, Nyárasd

1971. március 24-én született Dunaszerdahelyen.
Alapiskolai tanulmányait (1977-1985) Nyárasdon, elektrotechnikai szakközépiskolai tanulmányait Pozsonyban végezte. Tanulmányai befejezése után szakmájában, majd kamionsofőrként dolgozott 22 évig. Jelenleg a VIATOP s.r.o.-nál van alkalmazásban. Nős két gyermek édesapja.
Szabadidejében farag. A fafaragás már gyermekkorában érdekelte, de az igazi vágy a fafaragás iránt 2011-ben lobbant fel nála. Szobrainak témája: a szakállas emberek. Az erdélyi művészek grafikái nagy hatással vannak rá. Az ő képeik díszítik műhelyének falait. A fafaragás folyamatában a népzene is motiváló erőként hat, Nagy Csaba kis műhelyében ugyanis fülbemászó citeradallamok adják meg a munka ritmusát.
A népművészet iránti szeretete, alázatossága az egész életét kitölti. A fafaragáson kívül a nyárasdi Sarló citerazenekar tagjaként a népzene népszerűsítésén fáradozik.
A szobrok elkészítéséhez szükséges fát maga szerzi be vagy ajándékba kapja. Természetes úton szárítja ki a fát, mert így élethűbb a fa a maga repedéseivel együtt. Kedvenc fája a cseresznyefa, de más fával is dolgozik.
A legtöbb szobrot saját örömére készíti, illetve felkéréseknek is eleget tesz.
Csicsói Nagy Gézától kért tanácsokat, hogy még jobban elmerülhessen a fafaragás rejtelmeibe.
Kezdetben nem gondolt arra, hogy a szobrai másokat is megérinthetnek, és művészi értékkel bírnak majd.
A falu kultúrházában volt az első nyilvános kiállítása. A kiállítás után többen megkeresték, különböző témájú szobrok elkészítésére ösztönözték.
A község önkormányzata 2015-ben megbízta egy nagyszabású mű, a község Betlehemének elkészítésével.
E kérésnek eleget téve megfaragta a szobrokat: Mária, József, a három király és a bölcsőben fekvő kisded. Advent első hetétől egészen vízkeresztig a falu főterén az ő szobrai teszik teljessé a betlehemi istállót.
Az elkövetkezendő időszakban is a Betlehemmel foglalkozik majd, ugyanis az istállóba állatfigurákat készít.
Önkifejezésének eszközeit, a szakállas embereket azonban tovább faragja, és a portáján helyezi el őket az összegyűjtött régi mezőgazdasági szerszámokkal, valamint a kamionos időszakát idéző hatalmas kőhalommal (ahol járt, hozott magával egy-egy szikladarabot vagy követ) emlékeztetőül a természet sokszínűségére.
Reméljük, hogy a fafaragás iránti szeretete, elhivatottsága még sok-sok alkotást eredményez. Kívánjuk, hogy szobraiból és az otthonában lévő népművészeti kincsekből egy állandó kiállítást nyithasson.

AZ ÉRTÉK BESOROLÁSA
Szakterületkulturális örökség
TelepülésNyárasd [Topoľníky]
Értékszint1. helyi (települési) értéktár
A JAVASLATTEVŐ ADATAI
JavaslattevőNégy határon át vetélkedő, 2018 – Nyárasdi Alapiskola Huncutkák csapata. Csapattagok: Nagy Noémi, Takács Szonja, Török Dóra. Felkészítő pedagógus Lelkes Zsuzsanna.
TelepülésNyárasd
A NEMZETI ÉRTÉK ADATAI
Indoklás

Népi hagyományok őrzése.

Forrás, adományozó

Forrás: adományozó.

MELLÉKLETEK

Rövid URL
ID106953
Módosítás dátuma2019. február 11.

Hibát talált?

Üzenőfal