Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Németh Pál pedagógus, edző

Németh Pál pedagógus, edző

Németh Pál edző, pedagógus

Bélvatán született 1939. augusztus 21-én egy háromgyermekes szabó család legidősebb gyermekeként.
Nős, három gyermeke, öt unokája és 4 dédunokája van.
Az alapiskolai tanulmányait 1946-ban kezdte meg. Az 1-5. osztályt Illésházán, a 6-8. osztályt Nagymagyaron végezte el. A komáromi gimnáziumban érettségizett. Élete három legszebb évét töltötte e szép városban.
A Pozsonyi Tanítóképzőn tanult tovább 1957-59 között, kémia-biológia szakot végzett. Az iskolai tanulmányai befejezése után Nyárasdra került, mint biológia-kémia szakos tanító. 1959-1961-ig katona szolgálatot teljesített Sumavában. Leszerelése után 1961-től tanított. A tanítás mellett aktívan sportolt és a fiatalokkal, mint edző foglalkozott. E vidéken eddig itt egy ismeretlen sportágat, a kézilabdát honosított meg, főleg a lányoknál. Pozsonyban és Prágában képezte tovább magát, megszerezte a negyedik, harmadik, ill. második osztályú edzői képesítést.
1976-1979-ig a Pozsonyi Komenský Egyetem Testnevelési és Sport Karán első osztályú edzői képesítést szerzett.
1981. augusztus 1-től a pedagógiai pályáját megszakította, és főállású hivatásos kézilabda edzőként dolgozott Nyárasdon a Testnevelési Egyesületnél, és a felnőtt női csapatot irányította.

A nyárasdi kézilabdában elért eredményei:

1968-ban megalakította a diáklányok csapatát, a nulláról indulva, három év múlva 1972-ben az ifjúsági csapattal Szlovák és Csehszlovák bajnoki címet szerzett. Ekkor megválasztották a Szlovák ifjúsági válogatott edzőjének.
1972-ben megalakult Nyárasdon a női csapat. A legalsó osztályból indulva három év alatt feljuttatta a csapatot a szlovák ligába, majd 1979-ben Csehszlovákia legmagasabb szintű bajnokságába, az I. ligába is bekerültek.
1978-ban a másodosztályban szereplő nyárasdi női csapat edzőjeként megnyerte a Csehszlovák kupát, majd az általa irányított csapat szerepelt az Európa Kupában is. Az országos bajnoki címet Partizánske csapatával vívta ki az 1984/1985-ös idényben.
1981. szeptember 20-án Nyárasdon felépült a sportcsarnok. 1200 néző előtt kézilabdázott a csapata, elsöprő sikert aratva, sportélményt nyújtva a nézőközönségnek, ami az egyik nagy célja volt.
A nyárasdi női csapatot 20 éven keresztül irányította edzőként, tanítványai 1.814 mérkőzésen 38.372 gólt lőttek.
Szlovák válogatottban 24 játékosa szerepelt, Európa 124 női csapatával mérkőztek meg.
Edzőként dolgozott még Csallóközaranyoson és Dunaszerdahelyen.
A kézilabdán kívül a labdarúgásban is dolgozott edzőként, mind az ifjúsági mind a felnőtt csapatoknál.
A sport szeretetét mi sem bizonyítja jobban, hogy versenyszerűen asztaliteniszezett, kosárlabdázott és tizenhét évig aktívan futballozott.
Az élet hosszú göröngyös útján egyedül indult el, de pedagógiai és edzői pályafutása során sok gyerekkel és felnőttel szerettette meg a sportolást.
A falunak, ahol sok éven keresztül tevékenykedett, hírnevet szerzett a kézilabdázásban elért eredményeivel. Munkájának elismeréseként Nyárasd község díszpolgári címét érdemelte ki.

AZ ÉRTÉK BESOROLÁSA
Szakterületsport
TelepülésNyárasd [Topoľníky]
Értékszint1. helyi (települési) értéktár
A JAVASLATTEVŐ ADATAI
JavaslattevőNégy határon át vetélkedő, 2018 – Nyárasdi Alapiskola Huncutkák csapata. Csapattagok: Nagy Noémi, Takács Szonja, Török Dóra. Felkészítő pedagógus Lelkes Zsuzsanna.
TelepülésNyárasd
A NEMZETI ÉRTÉK ADATAI
Indoklás

Szakmai munkái:
– Kézilabda szívközelből című könyv
– Szép volt lányok – emlékezés a kupagyőztesekre
– Csapat testi felkészítése – szakdolgozat
– Kijevi és pozsonyi női világbajnokság elemzése – szakdolgozat

Forrás, adományozó

Forrás: adományozó

MELLÉKLETEK
Rövid URL
ID106950
Módosítás dátuma2019. február 1.

Hibát talált?

Üzenőfal