Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője

Túróslepény Koleszár Jolánka módra

Túróslepény Koleszár Jolánka módra

A túróslepény készítésnek nagy hagyománya volt és van Nemesradnótban és környékén. Régen a lepényeket kemencékben sütötték ki. Lakodalomra készülve pénteken összegyűltek az asszonyok, hogy kalácsokat süssenek: túróslepényt, mákos- és dióskürtöt, lekváros táskákat. Ha elkészültek, vászonkendőkbe tekerve szekereken vitték a sok finomságot a lakodalmas házhoz. Kisebb mennyiségben nemcsak ünnepnapokon készítették a kalácsokat. A szántóföldeken dolgozóknak a batyuba csomagolva bármikor fogyasztható ételként szolgáltak. A gyerekek nagyon szerették, hisz annak idején még nem volt annyi édesség, mint napjainkban.

AZ ÉRTÉK BESOROLÁSA
Szakterületagrár- és élelmiszergazdaság
TelepülésBátka [Bátka], Nemesradnót, Radnót [Radnovce]
Értékszint1. helyi (települési) értéktár
A JAVASLATTEVŐ ADATAI
JavaslattevőNégy határon át vetélkedő, 2018 - Bátkai Alapiskola, Tompa Mihály Református Gimnázium Bátka nevű csapata. Csapattagok: Ferencz Edina, Hencz Bálint Péter, Nagy Valentina. Felkészítő pedagógus Gyurán Ágnes.
TelepülésBátka
A NEMZETI ÉRTÉK ADATAI
Indoklás

Koleszár Jolánka néni az elkészítésnek azt a különleges módját – több részről behúzott kerek lepény – mutatja be, amely jellegzetes Nemesradnótra és a környékére, amelyet az édesanyjától és a rokonság asszonyaitól tanult. Gyermekkorában még átélte a kalácskészítés hagyományát, amely a kis közösséget sokszor szólította egybe.

MELLÉKLETEK
Fullscreen Mode
Rövid URL
ID106128
Módosítás dátuma2019. február 9.

Hibát talált?

Üzenőfal