Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője

Szlovákiai magyar kórusmozgalom (Kodály Napok)

Szlovákiai magyar kórusmozgalom (Kodály Napok)

Kodály Napok, a Szlovákiai Magyar Felnőtt Énekkarok Országos Minősítő Versenye

Az 1969-től háromévente sorra kerülő országos szintű megmérettetéssel szeretnénk felmérni a szlovákiai magyar felnőtt kórusmozgalom időszerű helyzetét, állapotát, az egyes kórusok színvonalát, a kórusvezetők szakmai felkészültségét, hogy az így szerzett ismeretekre alapozva tudjuk meghatározni a további feladatokat, célkitűzéseket: képzések, tanfolyamok szervezése, kórusok jelölése az elért eredmények alapján a nemzetközi megmérettetésekre, versenyekre, fesztiválokra.

Örvendetesen nőtt az országos kórusverseny kísérőrendezvényeinek, a vidéki hangversenyeknek, a kiállításoknak és az egyéb eseményeknek a száma és színvonala. Az egyes évfolyamok országos kórusversenyének a hazai résztvevői, valamint a külföldi vendégkórusok, együttesek általában több mint húsz alkalommal lépnek közönség elé, valamint az érdeklődők több kiállítás anyagát tekinthetik meg a Kodály Napok keretében. Az egyes eseményekre, hangversenyekre, kórustalálkozókra olyan településeken kerül sor, ahol nagyon fontos teret kap a Kodályi hagyományőrzés, ápolás, fejlesztés, továbbadása. Az egyes vidéki hangversenyeknek a rendszeres közreműködői a kisebb nagyobb helyi kórusok, népdalkörök, melyek a közös szereplések alkalmával sok tapasztalatot szerezhetnek a településükre érkező hazai és külföldi kórusoktól. Ezzel szeretnénk tovább fejleszteni Galántán és környékén a kórusművészetet, a közös éneklés örömét, Kodály eszméit.

A rendezvényen résztvevő hazai kórusok száma egyre gyarapodott és szakmai felkészültségük, színvonaluk fokozatosan emelkedett. A rendezvény főbizottságának és a szakmai előkészítő bizottságának tagjai között találhatók olyanok, akik a kezdetektől ott vannak a szervezők között és sokan vannak azok, akik már több mint tíz alkalommal közreműködtek a fesztivál megvalósításában. A szakmai előkészítő bizottság tagjai a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Szövetségének azon tagjai közül kerültek ki, akik közül többen már a kezdetektől ott vannak a Kodály Napok szervezői között: – Szalay Szilvia, a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társaságának elnöke, – Józsa Mónika, a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Elnökségének tagja, egyetemi oktató, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége Vass Lajos Kórusának vezető karnagya – Kazán József, karnagy, a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Elnökségének tagja – Stirber Lajos, karnagy, a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Elnökségének tagja – Erdei Péter, Liszt-díjas és Bartók-Pásztory díjas karnagy, a Kecskeméti Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet alapító igazgatója, egyetemi oktató, a Liszt Ferenc Zeneakadémia Új Liszt Ferenc Kórusának karnagya, a zsűri elnöke hetedik alkalommal – Erdélyi Ágnes, karnagy – Kertész Attila, Liszt-díjas karnagy, egyetemi oktató a Pécsi Mecsek Kórus, a Pécsi Bartók Béla leánykar, és a Pécsi Kodály Zoltán Fiúkórusának karnagya, a KÓTA és a Magyar Kodály Társaság elnökségének tagja, hatodik alkalommal less tagja a zsűrinek – Kneifel Imre, 1993-től a Kodály Zoltán Ének-Zenei 12. Évfolyamos Művészeti Iskola igazgatója1996-tól a két iskolából egyesült Kodály Zoltán Általános Iskola és Gimnázium igazgatója – Kollár Éva, habilitált egyetemi tanár, Liszt-díjas, Artisjus-díjas karnagy, a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége – KÓTA elnöke, a Magyar Kodály Társaság alelnöke.

Szlovákiai Magyar Felnőtt Énekkarok Kodály Napok keretében zajló Országos Minősítő Versenyének a hozadéka elsősorban azon mérhető le, hogy évfolyamról évfolyamra növekszik a rendezvényen induló kórusok száma és szakmai színvonala, amiről a különböző egyéb versenyeken, fesztiválokon elért sikereik az ékes bizonyítékok. Az elmúlt időszakban több kórusunk is részt vett és sikeresen szerepelt a Debreceni Bartók Fesztiválon, a Kodály Kórusok Budapesti Nemzetközi Fesztiválján, és egyéb neves nemzetközi fesztiválon.

Közös művek az összkar előadásában (2017): Rajter Lajos: Mátyusföldi népdalcsokor / Kodály Zoltán: Fölszállott a páva / Kodály Zoltán: A magyarokhoz – Karnagyok: Stubendek István, Józsa Mónika, Kollár Éva

AZ ÉRTÉK BESOROLÁSA
Szakterületkulturális örökség
TelepülésGalánta [Galanta]
Értékszint3. felvidéki magyar értéktár
A JAVASLATTEVŐ ADATAI
JavaslattevőMézes Rudolf, a Csemadok területi választmányának titkára
TelepülésTaksony
A NEMZETI ÉRTÉK ADATAI
Indoklás

A Csemadok Országos Tanácsának felmenő rendszerű országos versenyei közé tartozik. A szlovákiai magyar kórusmozgalom jelentős versenye, amely nemcsak minősítő, hanem szakmai jelleggel is bír. A felvidéki magyarság identitástudatának és kulturális örökségének megerősödését szolgálja.

Forrás, adományozó

https://intezet.sk
csemadok.sk

Web-
Regisztrálva emlékhelykéntKodály Zoltán emléktáblája
Kodály Zoltán szobra
MELLÉKLETEK
Összesítés a korábbi versenyekről:
Fullscreen Mode
Rövid URL
ID121183
Módosítás dátuma2020. április 14.

Hibát talált?

Üzenőfal