Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője

Kodály Zoltán emlékezete Galántán és Felvidéken

Kodály Zoltán emlékezete Galántán és Felvidéken

Kodály Zoltán Nemzetközi Hegedűverseny

Kodály Zoltán a neves magyar zeneszerző élete és munkássága szorosan kötődik Galánta városához. A Galántai táncokkal az egész világon ismertté tette városunk nevét, amiért az utókor örökké hálás lehet neki. Kegyeletünk jeleként kívánjuk minden évben megrendezni a Kodály Zoltán Nemzetközi Hegedűversenyt és arra az elmúlt évfolyamokhoz hasonlóan meghívót küldünk Dél-Szlovákia területén működő zeneiskoláknak, valamint a városunkkal jó kapcsolatot kialakított városokban működő zeneiskoláknak.

Ebben az évben, 2020-ban  immár 20. alkalommal  rendezzük meg a Kodály Zoltán Nemzetközi Hegedűversenyt. Ezzel a rendezvénnyel szeretnénk felkelteni az érdeklődést elsősorban régiónkban, de az egész Felvidéken ezen csodálatos hangszer iránt és megtalálni azon fiatalokat, akik követői lehetnek a kiváló zenészeknek, akiktől annak idején maga Kodály is elleste a hangszer szeretetét és ahogy maga is vallja nekik köszönheti, hogy magyar zeneszerző válhatott belőle.

Jóleső érzés, hogy a rendezvény résztvevőinek száma évről-évre gyarapodik és a zenei szakértők, az értékelő bizottság tagjai örömmel veszik tudomásul, hogy a szakmai felkészültsége a verseny egyes résztvevőinek is évről-évre jelentős szakmai előrelépést mutat. A rendezvény főbizottságának és a szakmai előkészítő bizottságának a tagjai között jelentős számban találhatók olyan személyek, akik a kezdetektől ott vannak a szervezők között, és többen vannak azok, akik mind a tizenöt alkalommal közreműködtek a fesztivál megvalósításában: – Beyer István, a Nyugat Magyarországi Egyetem docense – Madari István, a Nyitrai Magán Konzervatórium létrehozója, a Collegium Cantorum Kamarezenekar igazgatója – Tóka Szabolcs, a Székesfehérvári Zeneművészeti Szakközépiskola, Konzervatórium igazgatója – Kovács Győző, a Mohácsi Magán Zeneművészeti Szakközépiskola alapító igazgatója – Apaceller József, a Pécsváradi Zeneiskola igazgatója – Pálinkás József, a Kecskeméti M. Bodon Pál Zeneiskola igazgatója – Kállai Tünde, Kolozsvár – konzervatórium igazgatóhelyettese – Gyöpös István, a Pozsonyi Zeneművészeti Szakközépiskola, Konzervatórium tanára

Az előző évfolyamokon részt vett versenyzők és felkészítők rendszeresen tartják egymással a kapcsolatot és a fesztivál szervezőinek jelzik az új érdeklődőket. Közösen döntenek a különböző képzések megvalósításáról és az anyagiak függvényében vesznek részt a különböző szakmai összejöveteleken, képzéseken, tanfolyamokon. Az egyes felkészítőket rendszeresen értesítjük a különböző nemzetközi rendezvényekről, továbbképzési lehetőségekről. Az elmúlt tizenöt évfolyam versenyzői közül nagyon sokan sikeresen felvételiztek a különböző zeneművészeti közép- és főiskolákon, Zeneakadémiákon és sokan különböző egyéb nemzetközik fesztiválokon arattak művészetükkel osztatlan sikert. Több résztvevője a Kodály Zoltán Nemzetközi Hegedűversenynek lett tagja különböző ifjúsági világzenekarnak.

AZ ÉRTÉK BESOROLÁSA
Szakterületkulturális örökség
TelepülésGalánta [Galanta]
Értékszint3. felvidéki magyar értéktár
A JAVASLATTEVŐ ADATAI
JavaslattevőMézes Rudolf, a Csemadok területi választmányának titkára
TelepülésTaksony
A NEMZETI ÉRTÉK ADATAI
Indoklás

A Csemadok Országos Tanácsának felmenő benevezéses országos versenyei közé tartozik. A Kodály Zoltán Galántai és mátyusföldi emlékeinek őrzése hegedűversenyek formájában nemcsak minősítő, hanem szakmai jelleggel is bír. A felvidéki magyarság, elsősorban a fiatalság identitástudatának és kulturális örökségének megerősödését szolgálja.

Forrás, adományozó

https://intezet.sk
csemadok.sk

Web-
Regisztrálva emlékhelykéntKodály Zoltán emléktáblája
Kodály Zoltán szobra
MELLÉKLETEK
A Kodály Zoltán Nemzetközi Hegedűverseny
eredményei 2014-2019 között:
Fullscreen Mode
Rövid URL
ID121217
Módosítás dátuma2020. április 14.

Hibát talált?

Üzenőfal