Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Szent István szobra Ajnácskőn

Szent István szobra Ajnácskőn

A Felvidék Besztercebányai kerületének déli részén található Ajnácskő. Az ajnácskői váron és a Kisboldogasszony-templomon kívül 2016-ban egy újabb látnivalóval bővült a falu: augusztus 20-án a templom melletti téren állították fel Szent István fából készült szobrát. Az ötletet az ajnácskői értelmiség adta. A falu lakossága magyar nemzetiségű. A mai napig ápolják a hagyományokat, fontos nekik a magyar történelem, melynek legjelentősebb uralkodója I. Szent István. Innen származott az ötlet, hogy a téren az ő szobra álljon. A műalkotást egy 110 éves tölgyfából faragta ki Lukács János szepsi származású szobrász.

AZ ÉRTÉK BESOROLÁSA
Szakterületkulturális örökség
TelepülésAjnácskő [Hajnáčka]
Értékszint1. helyi (települési) értéktár
A JAVASLATTEVŐ ADATAI
JavaslattevőNégy határon át vetélkedő, 2018 – Alapiskola és Óvoda Almágy Gömöri hármas csapata. Csapattagok: Farkas Adrienn, Chovan Lilla, Jakab Krisztina. Felkészítő pedagógus Farkas Beáta.
TelepülésAlmágy
A NEMZETI ÉRTÉK ADATAI
Indoklás

A magyarok utolsó fejedelme és első királya Szent István. Magyarországon és a határon kívül is számos településen található őt ábrázoló szobor, festmény és egyéb képzőművészeti alkotás. Ez a szobor az uralkodónak állít emléket, valamint a falu és a környék fiatalságának ismeretet nyújt a magyar történelemből. Szent István szobrán keresztül elérhetőbbé válik számukra a történelem egy darabja és jelentős személyisége.

Forrás, adományozó

Farkas Beáta, Dobfenék

MELLÉKLETEK
Rövid URL
ID106857
Módosítás dátuma2019. január 30.

Hibát talált?

Üzenőfal