Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője

Kadosa Pál Zongoraverseny

Kadosa Pál Zongoraverseny

Kadosa (Weisz) Pál (1903–1983) generációjának egyik legnagyobb zongoraművésze, zenepedagógusa, zeneszerzője, az 1945 utáni magyar zeneélet egyik vezető személyisége Léván született. Itt nyolc évet töltött, majd édesanyjával és öccsével a nagyszüleihez költözött Nagyszombatba, ahol magánúton tanult zongorázni. A Kadosa család 1918-ban költözött végleg Budapestre. Szlovákiában 2019 október 24-én a lévai Művészeti Alapiskola ünnepélyes keretek között felvette Kadosa Pál nevét, ezzel is adózva a város szülöttének nagysága előtt.

A Kadosa Pál Zongorversenynek ezidáig összesen tizennégy évfolyama valósult meg, melyek keretén belül a résztvevők Kadosán kívül jelentős magyar zenei személyiségek (Bartók, Kodály, Liszt) szellemiségét is felidézték. A Kadosa Pál Zongoraverseny egyes évfolyamain zeneiskolát végző/végzett diák vagy egyéb foglalkozásbéli – kivéve konzervatóriumot és zeneművészeti főiskolát végző/végzett – hallgatók vehetnek részt. A verseny öt korcsoportra osztva zajlik:

I. korcsoport: alsó korhatár nélkül 10 éves korig
II. korcsoport: 11–12 éves korig
III. korcsoport: 13–14 éves korig
IV. korcsoport: 15–17 éves korig
V. korcsoport: 18–25 éves korig

A versenyzők repertoárja átfogja a zongorairodalom egyes stíluskorszakait – barokk, klasszika, romantika, Kadosa Pál, esetleg más magyar 20. századi, valamint kortárs magyar zeneszerzők szerzeményeit.

A versenyre összességében közel 500 növendék nevezett be, mindenekelőtt Szlovákia déli, délnyugati, de közép- és a keleti régió is szép számban képviseltette magát.

A versenyzők felkészültségét, tehetségét és előadói képességeit hazai és magyarországi, nemzetközileg is elismert szaktekintélyekből álló szakmai zsűri értékeli. A szervezők minden alkalommal ügyelnek arra, hogy az értékelő bizottság összetételénél a egyik tag Kadosa növendék legyen.

 

AZ ÉRTÉK BESOROLÁSA
Szakterületkulturális örökség
TelepülésLéva [Levice]
Értékszint3. felvidéki magyar értéktár
A JAVASLATTEVŐ ADATAI
JavaslattevőSzalay Szilvia, Szlovákiai Magyar Zenei Társaság, Komárom
TelepülésKomárom
A NEMZETI ÉRTÉK ADATAI
Indoklás

A SZMZT 1990-től működik a Szlovákiai Társadalmi és Közművelődési Szövetség – Csemadok keretében. A Társaság célja és küldetése: többek között népszerűsíteni azon kiemelkedő magyar zenei személyiségek művészetét és zenei üzenetét, akik élete és alkotómunkássága Szlovákia egyes régióihoz, helységeihez kötődött/kötődik.  E szándékkal jött létre a Társaság egyik állandó jellegű rendezvénye, a Kadosa Pál Zongoraverseny. Kadosa Pál neve és alkotómunkássága Szlovákiában 1993-tól került meghatározó mértékben a köztudatba, amikor a SZMZT Kadosa születésének 90. és halálának 10. évfordulója alkalmából első alkalommal meghirdette a Kadosa Pál Zongoraversenyt. A kétévente megrendezésre kerülő verseny színhelye Léva, Kadosa Pál szülővárosa. Az eddigi tapasztalatok és eredmények alapján elmondható, hogy a Kadosa Pál Zongoraversenynek Szlovákiában fontos szakmai és társadalmi küldetése van. Kiemelkedő mindenekelőtt a tehetséggondozó küldetése, feltérképezi és támogatja a hazai tehetségeket, emellett lehetőséget nyújt a hazai pedagógusok szakmai találkozására is.

Forrás, adományozó

  • Csehi Ágota: 20 éves a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társasága
  • 25 éves a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társasága
  • intezet.sk
  • csemadok.sk
  • atempo.sk
  • felvidék.ma
  • regionális sajtó
  • Rádio Patria
  • Új Szó
  • MA7
Webintezet.sk
MELLÉKLETEK
Rövid URL
ID121258
Módosítás dátuma2020. április 17.

Hibát talált?

Üzenőfal