Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Gyere kukoricázni! (népi játék)

Gyere kukoricázni! (népi játék)

Gyermekkoromban még játszottuk ezt a játékot az olajos deszkapadlón, a szénnel rakott vaskályha mellett, a nemesradnóti iskolában. Emlékszem az osztályterem jellegzetes illatára és a közösen megélt játék örömére. Alig vártuk a szünetet, hogy körbe ülve játszhassunk. Nem kis fáradtság volt elsajátítani a kukoricakoszorúk felszedésének készségét (részletesen a fotóknál). Lehet, hogy innen származik a mondás: “Nem kukoricázom veled!”, mert sem annyi időm, se türelmem nincs hozzá?! Viszont, akinek sikerül az osztályokon végig menni, nem tudja elfelejteni!!! Lássuk!

Tizenöt kukoricaszemből kis koszorút fűzünk tűvel vastag cérnára. A végét jó erősen csomóra kötjük. Ezt megismételjük még négyszer, tehát 5 koszorút kapunk. Ezekkel fogunk játszani úgy, hogy a tenyerünkbe vesszük valamennyit és mindet az asztalra dobjuk. A koszorúk véletlenszerűen helyezkednek el.

    1. osztály: Egyet az 5 koszorúból a tenyerünkbe veszünk. Feldobjuk a levegőbe és közben ügyesen és gyorsan felveszünk 1 koszorút a tenyerünkbe, aztán elkapjuk a feldobott koszorút (tehát 2 van a tenyerünkben). Majd újból feldobjuk az elsőt a levegőbe és felvesszük a következőt, aztán elkapjuk a feldobott koszorút (3). Tehát egyesével szedjük fel a koszorúkat. Ha mindet felszedtük és nem esett félre a feldobott koszorú, folytathatjuk a 2. osztályban.

2. osztály: Szétdobjuk a kukoricát és egyet ismét a tenyerünkbe veszünk. Most kettesével szedjük fel a kukoricakoszorúkat és ügyesen elkapjuk a feldobott koszorút is. Ha mind a kétszer sikerül felvennünk a kukoricakoszorúkat úgy, hogy nem esett le a feldobott sem, átlépünk a harmadik osztályba.

3. osztály: Feldobjuk, felveszünk egyszerre 3-at, elkapjuk. Feldobjuk felvesszük az 1-et és elkapjuk. Ha hiba nélkül sikerült, jön a 4. osztály.

4. osztály: Feldobod, mind a 4-et felveszed egyszerre és elkapod. Ha sikerült, kijártad a kukoricázás első iskoláját és kapsz 1 pontot. Aztán kezdheted előlről a következő pontért. Ha valaki hibázik, át kell adnia a koszorúkat a következő játékosnak. Akkor folytathatja, ha ismét hozzá kerül a kukorica és attól az osztálytól folytathatja, amelyikben a hibát elkövette. A játékosok száma lehet bármennyi, csak körben kell ülniük. A játék bármikor megszakítható és folytatható. Ha a játékosok megegyeztek a végső időpontban, akkor az nyer, akinek a legtöbb pontja van.
Jó szórakozást!

AZ ÉRTÉK BESOROLÁSA
Szakterületkulturális örökség
TelepülésNemesradnót, Radnót [Radnovce]
Értékszint1. helyi (települési) értéktár
A JAVASLATTEVŐ ADATAI
JavaslattevőBátkai Értéktár Bizottság, Gyurán Ágnes
TelepülésBátka
A NEMZETI ÉRTÉK ADATAI
Indoklás

Szüleink játékait nem szabad elfelejteni.

Forrás, adományozó

Gyurán Ágnes közlése nyomán.

Webintezet.sk
MELLÉKLETEK
Rövid URL
ID121916
Módosítás dátuma2020. május 26.

Hibát talált?

Üzenőfal