Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője

Az FC DAC 1904 Dunaszerdahely labdarúgó-együttese. A sportegyesületet 1904-ben alapították Dunaszerdahelyi Atlétikai Club (DAC) néven.
A sportolásra a város kétholdnyi területet jelölt ki a mai Észak I. lakótelep helyén. Ekkor a kor népszerű sportágai közé az ökölvívás és az atlétika tartozott. A labdarúgás csak 1909-től vált a DAC részévé, ugyanis 1909. május 22-én a város főszolgabírója, Vermes Ferenc elnökletével megalakult a Dunaszerdahelyi Sport Egylet (DSE). 1909 és 1914 között a klub a tenisz, a sakk és a futball révén vált ismertté. A trianoni békeszerződés után a sportegyesület újból felvette a DAC nevet, ezzel is dacolt a korabeli politikával.
A klub igazi sikereit az 1980-as években érte el. 1987-ben megnyerték a szlovák labdarúgókupát, így a csapat kijutott a nemzetközi porondra. Az együttes legjelentősebb ellenfele az 1988/89-es UEFA-kupa küzdelem sorozatában az FC Bayern München csapata volt. Igaz, a bajor klub megállította a DAC-legénységet, de a szerdahelyi rangadó nézőcsúcsot hozott a DAC-stadionba. A 80-as évek egyik legjelentősebb játékosa Radványi Miklós (többszörös házi gólkirály és későbbi edző) volt.
A csapat az 1990-es években kisebb hullámvölgybe került, évekig a II. ligában szerepelt. Klubunk a 2008/2009-es szezonban visszakerült az I. osztályú bajnokságba, miután egyesült az ŠK Senec csapatával.
2014-től FC DAC 1904 néven szerepel a bajnokságban. Jelenleg a tabella 2. helyén áll. Bízunk benne, hogy ezt a helyezést Peter Hyballa vezetőedző segítségével megtartja a csapat.

AZ ÉRTÉK BESOROLÁSA
Szakterületsport
TelepülésDunaszerdahely [Dunajská Streda]
Értékszint3. felvidéki magyar értéktár
A JAVASLATTEVŐ ADATAI
JavaslattevőNégy határon át vetélkedő, 2018 – a Dunaszerdahelyi Kodály Zoltán Alapiskola Kukkónia csapata. Csapattagok: Bábics Lilianna, Kohút Rebeka, Komlós Zsombor. Felkészítő pedagógus Takács Iveta.
TelepülésDunaszerdahely
A NEMZETI ÉRTÉK ADATAI
Indoklás

A futballklub jelentős közösségformáló szerepet játszik a város életében. Kiérdemelte az értéktárban való megjelenést.

Forrás, adományozó

http://fcdac.sk//hu/

MELLÉKLETEK
Rövid URL
ID106598
Módosítás dátuma2019. január 24.

Hibát talált?

Üzenőfal