Csemadok » Csemadok – Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség Csemadok – Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség – Csemadok
Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője

Csemadok – Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség

Csemadok – Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség

A 2019-ben megalakulásának 70. évfordulójához érkező Csemadok mindmáig a Kárpát-medencében élő magyarság legnagyobb kulturális és közművelődési szervezete. A Csemadok eredetileg egy hosszabb elnevezés (Csehszlovákiai Magyar Dolgozók Kultúregyesülete) mozaikszavas formája. Idővel ez a meghatározás változott, de a Csemadok kifejezés megmaradt, hiszen így rögzült a felvidéki magyarság tudatában, és ezen a néven ismerik mindenütt. 1949. március 5-i megalakulása óta elsősorban kulturális és közművelődési feladatokat végez, és bár a kezdet kezdetén a kommunista hatalom politikai jellegű feladatokkal is igyekezett megbízni a szövetséget, a felvidéki magyarság azonban – az akkori (1948–1989) szocialista tömbön belül példátlan módon – a maga javára fordította a felkínált lehetőséget. Ez különösen a Csemadok-struktúra legalsó és legtöbb embert megmozgató szintjeire vonatkoztatható. Az a tény, hogy a felvidéki magyarság 1945–1948 közötti megaláztatása és pokoljárása után ismét talpra állt és úgy szervezte meg magát, hogy megőrizte identitását, anyanyelvét és nemcsak ápolta, hanem tovább is fejlesztette a kultúráját olyan tett, amely nemcsak számunkra példaértékű, hanem az egész magyar nemzetet erősítő, a külső beavatkozásokat védőbástyaként visszaverő virtuális erődítményként is felfogható.
A Csemadok a központi hatalom ellenében szervezett erőként tudott fellépni minden időben, és bár a legfelső szintjein nem mindig olyanok működtek (őket rendszerint a kommunista hatalom nevezte ki ezekbe a tisztségekbe), akikre büszkeséggel tekinthetett a szlovákiai magyarság, kollektív erejével és bölcsességével a legkritikusabb helyzetekben is föléjük tudott kerekedni és egy totalitárius diktatúrában is létrehozta a demokratikus döntéshozatal és véleménynyilvánítás közegét. Az 1989-es rendszerváltás idején is ez a kollektív bölcsesség döntött arról, hogy a szövetség nem csatlakozik semmilyen politikai és pártideológiához, hanem az egész felvidéki magyarság kultúrájának és közművelődésének az ügyét fogja szolgálni. Tételesen nem soroljuk fel azokat a rendezvényeket, tevékenységi formákat és a különböző Csemadokon belül működő vagy a Csemadokból kinőtt szerveződéseket, amelyek igazolják a föntebbieket, hiszen az egy vaskos monográfiában sem lenne hiánytalanul összefoglalható.

AZ ÉRTÉK BESOROLÁSA
Szakterületkulturális örökség
Értékszint3. felvidéki magyar értéktár
A JAVASLATTEVŐ ADATAI
JavaslattevőLacza Tihamér
TelepülésNyárasd
A NEMZETI ÉRTÉK ADATAI
Indoklás

Akik döntenek majd arról, hogy a Csemadok legyen a Felvidéki Értéktár (és talán a Kárpát-medencei Magyar Értéktár) része, idővel pedig a Hungaricumok közé is besorolható lehessen, azok már e rövid értékelés alapján is igennel tudnak majd szavazni.

Forrás, adományozó

Lacza Tihamér

Webcsemadok.sk, intezet.sk
MELLÉKLETEK
Rövid URL
ID103244
Módosítás dátuma2020. július 24.

Hibát talált?

Üzenőfal