Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője

Alsóbodok harangjai

Alsóbodok harangjai

Zoboralja községei közül Alsóbodokon tartjuk számon a legtöbb harangot, összesen kilencet. A legrégebbi harang a templom tornyában függött, 1675-ből származott, de ez sajnos nem maradt fenn. Jelenleg az Árpád-kori templom fatornyában három harang függ, a középső a legrégebbi, Fuchs Ferenc nyitrai püspök öntette 1800-ban. Latin felirata: BODOKIENSIBVS SVBUITIS EPISCOPALIBVS DONAVIT F.X.F.E.N.P 1800 (Fordítása: A bodoki püspöki alattvalóknak Fuchs Xaver Ferenc nyitrai püspök adományozta 1800-ban). A Megfeszített Krisztusnak ajánlották, domborműve is ezt idézi.
A nagyharang és a legkisebb harang 1924-ben került ide, a Fischer testvérek öntötték Nagyszombatban az első világháború során hadi célokra elhurcolt harangok pótlására. Az előbbi a templom védőszentjét, Keresztelő Szent Jánost hirdeti, az utóbbi pedig a lélekharang, melyet rendhagyóan nem Szent József, hanem Szent Antal kegyeibe ajánlották.
Az iskolaudvaron is áll egy kisebb harang, melyet 1987-ben állítottak vissza egy egyszerű faszerkezetű haranglábra. Walser Ferenc készítette Pesten, valamikor a 19. század végén.
Az ötödik harang lába a község határában állt Ágostonhalma nyitrai püspöki majorban, de a gazdasági udvar megszűnte után egy magánháznál őrizték. Jelenleg az Alsóbodoki Faluvédő Egyesület új temetőkerti elhelyezését fontolgatja. Felirata szerint ugyancsak Nagyszombatban készült a Fischer-féle harangöntődében.
Egy következő harang az Alsóbodokon működő Zoboralja Múzeum gyűjteményét gazdagítja. Más községből került ide, kora több mint száz éves lehet. Készítője ismeretlen, de talán ugyancsak Walser műhelyében készült.
Az utolsó három harangot Paulisz Boldizsár öntette 2018-ban a magyarországi Őrbottyánban az Esterházy János Zarándokközpont részére. A legnagyobb harang azonos méretű azzal a haranggal, melyet Esterházy János öntetett szülőfaluja, Nyitrújlak számára. Hasonló a hangolása is (E), ami egyben a politikus gróf nevének kezdőbetűje. Ezt a nagyharangot, melynek anyagi költségeit a Paulisz család állta, Vatikánban Ferenc pápa áldotta meg. Először éppen Paulisz Boldizsár temetésén szólalt meg. Ugyanazon év szeptemberében másik két kisebb haranggal együtt, melyeknek más bodoki adományozói voltak (Gyepes László – Pataki és családja stb.), egy magas, fából készült kupolatornyos haranglábra függeszették. Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök főcelebráns és Ďurčo Zoltán nyitrai püspöki helynök vezette szertartás keretén belül áldották meg.
Immárom megszületett a község tizedik harangjának a beszerzése is, ennek előkészületei folyamatban vannak. A bodoki harangkultúra megerősítésében jelentős szerepet kapott a harangbarát Paulisz Boldizsár és Fehér Sándor műkedvelő kampanológus.

AZ ÉRTÉK BESOROLÁSA
Szakterületkulturális örökség
TelepülésAlsóbodok [Dolné Obdokovce]
Értékszint1. helyi (települési) értéktár
A JAVASLATTEVŐ ADATAI
JavaslattevőFehér Sándor
TelepülésAlsóbodok
A NEMZETI ÉRTÉK ADATAI
Indoklás

Zoboralján éppen Alsóbodokon található a legtöbb harang. A jelenlegi harangleltár kilenc harangot ölel fel, a legrégebbi több mint kétszáz éves. A legkülönfélébb helyeken készültek, pl. Nagyszombatban, Pesten és Őrbottyánban. A harangok tisztelete folytonosságot élvez, ezért szükséges értéktárban való megjelenítésük. További harang vagy harangok elkészítése is várható.

Forrás, adományozó

– Točka, Imrich – Alexander Fehér: Zvony Podzoboria – Zoboralja harangjai. A szerzők kiadása, Nitra-Nyitra, 2017

MELLÉKLETEK
Rövid URL
ID105724
Módosítás dátuma2019. január 19.

Hibát talált?

Üzenőfal