Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője

A hetényi focicsapat

A hetényi focicsapat

A hetényi sportklub megalakulásának 90. évfordulóján az önkormányzattal és a sportvezetéssel együtt bemutatjuk a hetényi focicsapatot.
Adatgyűjtésünkben segítségünkre voltak idős és fiatal játékosok, volt Tarczys diákok, sportbarátok.
Az első focimérkőzés 1927-ben volt, melyen ott volt a falu apraja nagyja. A falu libalegelőjén, a mai Sport utcában állították fel a két kapufát és ott jelölték ki a pályát. A Hetényiek ebben a szeles időben láttak először futball labdát és mezt, valamint a hozzá tartozó felszerelést. A mérkőzés már javában zajlott, mikor megérkezett az egyik játékos édesanyja. Körülnézett majd magához szólította fiát. A fiú engedelmesen hozzá sietett. – Azonnal gyere haza, mit képzelsz te, a Singer fiú nagykabátban, az én fiam meg meztelen? Azóta is megmaradt a mondás Hetényen: A Singer fiú nagykabátban én fiam meg meztelen?
Az említett történetben szereplő Singer Ödön úr volt a fő támogatója és az első edzője is a frissen alakult csapatnak. Vörös Lajos bácsitól rákérdeztünk az első focilabdára. Elmondta, hogy a pap pénzéből futotta rá, és bőrből készült alján össze volt varrva cipőkötőhöz hasonló kötéssel. Ez nem igazán volt praktikus, ugyanis a fejeléseknél a játékos megsérülhetett, lekaristolta a homlokát. Néha előfordult, hogy a labda kilyukadt, ilyenkor a cipész gyorsan orvosolta a hibát, addig azonban várni kellett a játékkal. Lucza Zoltán édesapjának még a szemét is kiverte a labdából kilógó kötő, kevesen tudják, hogy üvegszemmel focizott.
A hetényi futballcsapat megalakulása a 1930-as évekre tehető – emlékszik vissza Klucsar Jenő bácsi a régi fényképeket böngészve. Az alapító tagok – Szabó Benő, Németh Zoltán, Pinke borbély …, Csik Sándor – kapus, Klucár János, Farkas Géza, Papp Tibor. Szívbéli drukkereik is voltak: Bertók Benő, Csintalan László, Pintér Dezső, Gál István, Markacz Gyula, Zajos István, Szabó Lajos, Fónad Ferenc, Krojer Vlado, Szabó Dezső – ezek láthatok a fényképen, továbbá Kiss Gyula, Ollé Gábor, Szabó Kálmán, Singer Ödön, valamint Rancsó Dezső bácsi, aki még 80-85 évesen is minden meccsen ott volt.
A játékosok zöld fehér csíkos mezben rúgták a bőrt. A meccs után mindenki hazavitte és jobbik esetbe édesanyjával kimosatta. A mezekhez is tartozik egy érdekes történet: Az 1962-es Csehszlovák futballcsapat II. helyezést ért el a világbajnokságon, melyet Chilében rendeztek. Csehszlovákia 3:1-re kikapott. Az ezüstfiúk mezét a komáromi járásnak ajándékozták. Az árvízkárok miatt a hetényi focicsapat kapta meg a szép eredmények elismeréseként. Sajnos a mezek penészesen jutottak le a hetényiekhez, még sok munka árán sem tudták rendbe hozni, úgyhogy nem is hordták. A gesztus azonban igen megtisztelő volt.
A sportot szerető fiatalok hol lovaskocsin, hol traktoron, hol kerékpárral jutottak el a meccsek színhelyére. Szent Péterre például a tehetősebb fiatalok kerékpáron jutottak el, félúton leszálltak, és a mellettük futónak adták át a járművet. Történt egyszer, hogy a traktorvontató „vlecskáján” utazó focistákat a mocsiak tojással megdobálták, mert féltékenyek voltak sikereikre.
Érdekes volt hallani, hogy a kezdeti focipályák milyen állapotúak voltak. Az időjárás viszontagságaihoz mérten változott a focipálya helye és nagysága is. Így néha furcsa dolgok estek meg, mint pl. mikor focistáink Helenbán a magyar határhoz közel játszottak, egy jól sikerült rúgásnak köszönhetően a labda átkerült a túloldalra melyet a jólelkű határőrök rúgtak vissza.
A legemlékezetesebb szezonban, ma már nem tudni, hogy mikor volt, de biztos, hogy 112:12 volt a gólarány Hetény javára. A legnagyobb megtiszteltetések egyike 1956-ban érte a csapatot. Komáromban, vagy május 1-én vagy 9-én a Komáromi futballpálya – Leninové sady – megnyitóján játszott Hetény –Marcelházával barátságos mérkőzést. A szocializmus ideje alatt úgy választották ki a csapatokat.
A visszaemlékezésekből kiderült, hogy többször fociztunk a magyarországi Makád, Lakitelek és Naszály csapatával. Ezek a csapatok azután nálunk is sok ideig vendégeskedtek. Az 1966-os kisbéri meccs előtt virágcsokrokkal köszöntötték focistáinkat.
A legtöbb és legnagyobb sikert elért fiúk kiérdemelték a hetényi aranycsapat elnevezést. Tagjai: Edző – Mészáros Károly, aki előtte a komáromi csapat jobb szélsője volt. Knihár Mihály – kapus, Hencz Miklós – balbekk, Pintér Ernő – jobb bekk, Szabó Lajos – bal hátvéd, Hencz Gyula – jobb hátvéd, Klucar Jenő – center half, Tóth Lajos – jobb szélső, Vörös Öcsi – bal szélső, továbbá Szuh Dezső, Németh Gyula, Rancsó Dezső – jobb összekötő. Természetesen Heténynek a későbbi években még ezen csapaton kívül volt még több aranycsapata, de mi most csak a legelsőt mutattuk be. Azóta még 5 alkalommal lettek bajnokok.
A csapatszellem erősítéseként gyakran jártak együtt kirándulni. Sikerült néhány képet szereznünk a tátrai kirándulásról, melyet jó hangulata miatt még ma is emlegetnek. Részleteket azonban nekünk nem árultak el, csak sejtelmes mosoly volt a válasz.
A legnagyobb karriert futott focisták között ott volt Németh Gyula is. A tehetséges hetényi focista 1959-es években Bajcson focizott 2 évet, majd 1960-1963-ig a komáromi Spartak focistája, 1964-től szülőfalujában Hetényen mint edző tevékenykedett, a mai napig pedig lelkes drukkere a csapatnak. Fiatalabb sikeres focistáink: Zajos Edmund, Ifj. Lucza Zoltán, id. Csintalan Imre, Csintalan Tivadar, Major András, Mohos Mihály.
A régi nagy focisták még indulót is szereztek a fiatalok buzdítására. Régi hetényi nóta dallamára idősebb Lucza Zoltán szerezte a szöveget, melyet néhány régi focista a hetényi hajlokban (pincéknél) énekelt fel egy egyszerű kazettás magnóra, melyet mára már digitalizáltak és feltöltötték a hetényi focicsapat honlapjára.
Az utánpótlással Pákozdi Tihamér, Szabó Ádám, id. Csintalan Imre, id. Szabó Tivadar, Pákozdi Péter, Szabó Marek foglalkoztak. A kicsik lelkesedésüknek és ügyességüknek köszönhetően szép eredményt értek el.
A focicsapat nem lenne ilyen sikeres, ha nem lennének aktív támogatói, szponzorai. A legnagyobb anyagi támogatást Hetény község Önkormányzata, valamint Danis Gábor magánvállalkozó nyújtja. Ennek köszönhetően nemcsak a víz, villany, utaztatás van anyagilag fedezve, de megújulhatott az épület is. Szép öltözőt kapott a csapat, körbe lett kerítve a pálya. Téglás Róbert is a csapat szponzora.

(2017)

Fullscreen Mode
AZ ÉRTÉK BESOROLÁSA
Szakterületsport
TelepülésHetény [Chotín]
Értékszint1. helyi (települési) értéktár
A JAVASLATTEVŐ ADATAI
JavaslattevőHetényi Értéktár Bizottság
TelepülésHetény
A NEMZETI ÉRTÉK ADATAI
Indoklás

A focicsapat jelentős közösségformáló szerepet játszva a település életében, kiérdemelte a helyi értéktárban való megjelenést.

Forrás, adományozó

Felhasznált irodalom: Az adatokat magánbeszélgetések során gyűjtötte az alapiskola helytörténeti csapata.

Adatközlők:
2012-ben: Vörös Lajos (1935), Ifj. Rancsó Dezső (1944), Id. Lucza Zoltán (1944), Klučár Jenő (1934), Dékány György, Rancsó Melinda, Rancsó Máté, Csollár Ádám
2017-ben: Pákozdi Tihamér, Svarba Ferenc

Feldolgozta: Rancsó Andrea, Hencz Kornél, Danis Dorián
KINCSKERESŐK – helyi és regionális értékeket kutató diákok konferenciája

Webhttp://www.obecchotin.sk/
MELLÉKLETEK

A Tarczy Lajos Ai diákjai 2012-ben elő történelem-óra keretein belül ismerkedhettek meg a hetényi foci történetével. Az idős focisták élménybeszámolóiról videófelvétel készült, mely megtekinthető az iskola youtube csatornáján is.
Vörös Lajos (1930 – 2015) Csollár Ádámnak és Rancsó Máténak mesél focista élményeiről, mely megtekinthető itt:

Rövid URL
ID92731
Módosítás dátuma2019. március 4.

Hibát talált?

Üzenőfal