Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Felhívás eredeti színházi plakátok összegyűjtésére

Felhívás eredeti színházi plakátok összegyűjtésére

Felhívás eredeti és korabeli magyar színházi plakátok összegyűjtésére a Bódva-völgye, a Kanyapta mente és a Hernád partja magyarok által lakott településein az 1945 – 1990-es időszakból

Magyar vagyok! Illik tudnom! Összetartozunk! A Csemadok Országos Tanácsa megbízásából az Egressy Béni Országos Színjátszó Fesztivál fő szervezője a Csemadok Kassa-környéki Területi Választmánya. Minden év novemberében ez a négynapos országos rendezvény a Felvidék amatőr színjátszó mozgalom legnagyobb seregszemléje Szepsiben és Buzitán. A Csemadok Kassa-környéki Területi Választmány titkársága az idei országos színjátszó vetélkedőn és megmérettetésen nosztalgiázásra hívja a versenyre jelentkezett színjátszó csoportok tagjait és a közönséget, az összegyűjtött eredeti és korabeli magyar plakátok által az egykori rendezvények és a színházi előadások hangulatát is szeretné bemutatni. A régmúlt időkben is a színházi plakát azzal keltette fel a néző érdeklődését, hogy hetekkel az előadás előtt már mondott valamit az előadásról.

A Csemadok Kassa-környéki Területi Választmány Elnöksége és titkársága felhívással fordul az amatőr színjátszó mozgalom tagjaihoz, a magyar amatőr falusi színjátszás kedvelőihez a Bódva-völgye, a Kanyapta mente és a Hernád partja magyarok által lakott településein, valamint felhívással fordul a településeken tevékenykedő Csemadok alapszervezetek tisztségviselőihez, hogy közösen gyűjtsük össze az eredeti és korabeli magyar színházi plakátokat az 1945 – 1990 közötti évekből. Gyűjtsük össze közösen azokat az eredeti és korabeli magyar színházi plakátokat és hirdetményeket a második világháború és a bársonyos forradalom közötti időszakból, amelyek a régmúlt időkben is információt hordoztak és ezek az alkotások csalogatták a színházi előadásokra a nagyérdemű falusi közönséget. A plakát szerves része volt a vidéki színjátszás életformájának. Ezek a plakátok nemcsak a helyi, falusi eseményeket mutatják be, de azt is, hogy a rendezvények hogyan fejlődtek az elmúlt években a Bódva-völgyében a Kanyapta mentén és a Hernád partján. Amennyiben ezeken a magyarlakta településeken valakinek tulajdonában van eredeti és korabeli magyar színházi plakát vagy hirdetmény a második világháború és a bársonyos forradalom közötti időszakból, azok juttassák el ezeket az alkotásokat a Szepsiben működő Csemadok Kassa-környéki Területi Választmány titkárságára.

A Csemadok Kassa-környéki Területi Választmány titkársága az összegyűjtött magyar színházi plakátokat és hirdetményeket szeretné élménygyűjteménybe rendezni és az idei Egressy Béni Országos Színjátszó Fesztiválon Szepsiben kiállítani és bemutatni.

A Csemadok Kassa-környéki Területi Választmány titkársága a csaknem ötven évnyi színházi előadások és bemutatók hirdetményeit türelmetlenül várja, legkésőbb 2021. április 30-ig. 

• személyesen a Csemadok Kassa-környéki Területi Választmány titkárságán, Szepsiben a Magyar Házban, (a Hviezdoslav utca 1320/32. szám alatt, a volt gyerekkórház épületében)

• telefonon: +421 / 905 818 377

• villámpostán a következő címen: csemadok.szepsi.tv@gmail.com

• levélben a következő postacímen: Csemadok Kassa-környéki Területi Választmány, Hviezdoslavova 1320/32, 045 01 Moldava nad Bodvou / Szepsi.

Magyar vagyok! Illik tudnom! Összetartozunk! Nemzeti kultúránk részének tekintünk minden olyan szokást és hagyományt is, amelyet a magyarság, a mi őseink hagytak ránk. Mindannyiunk fontos feladata nemzeti hagyományaink, értékeink megőrzése és továbbadása a következő nemzedékeknek.

TelepülésSzepsi [Moldava nad Bodvou]
Rövid URL
ID125143
Módosítás dátuma2021. március 22.

Hibát talált?

Üzenőfal