Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Európai polgári díjat kap a Csemadok

A 2008-ban alapított Európai polgári díjjal olyan kivételes teljesítményt nyújtó személyeket és civil szervezeteket díjaz az Európai Parlament, akik hozzájárultak a közös megértés, a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció előmozdításához, Európai szinten is értékelhető, komoly teljesítményt nyújtottak működési területükön, vagy az EU értékeinek képviseletére hivatott programokat alakítanak ki. Idén a Csemadok részesül Európai polgári díjban.

Az Európai Parlament  Kancelláriája tegnap döntött arról, kik kapják az EU tagállamaiban az Európai polgári díjat 2016-ban.

A díjra európai parlamenti képviselők magánszemélyeket és szervezeteket jelölhetnek. A jelöléseket az EP-képviselőkből álló nemzeti zsűrik rangsorolják, majd az Európai Parlament elnöke vezetésével ülésező brüsszeli zsűri, a Kancellária dönt a díjazottakról. A tegnapi döntés értelmében Szlovákiából az öt jelölt közül egyetlen jelöltet ismertek el, mégpedig a Csemadokot. Csáky Pál szerint, aki a Csemadokot az európai kitüntetésre jelölte, elkötelezett szlovákiai magyarok generációinak tevékenységét  ismerte el az Európai Unió ezzel a döntéssel. A díjat októberben adja át Brüsszelben az Európai Parlament elnöke a Csemadok elnökének.

Csáky azt is elmondta, hogy a szlovákiai magyar közösség következő brüsszeli bemutatkozására két hét múlva kerül sor, amikor szlovákiai magyar képzőművészek alkotásaiból nyílik kiállítás az Európai Parlament épületében. Csáky szerint Szlovákia európai uniós elnökségének átvétele előtt meg kell mutatnunk magunkat, kultúránk bemutatásával civilizált módon kell jeleznünk, hogy Szlováki nem csak a szlovákoké. A szlovákiai magyar közösséget prezentáló rendezvényen bemutatkozik a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa is.

“Az Európai polgári díjról szóló döntést nagy örömmel fogadtuk, hiszen ez azt jelenti, most Európa ismeri el azt a tevékenységet, amit a Csemadok végzett és végez a kultúra és az anyanyelv ápolása, a hagyományok megtartása és a közösség összekovácsolása terén” – mondta portálunknak Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke, aki ugyanakkor fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy ez az elismerés nemcsak a mostani Csemadoknak szól, “ezt a díjat a több mint hat évtized alatt a Csemadokban tevékenykedő felvidéki magyarok kapják”.

“Külön köszönjük Csáky Pálnak a jelölést” – fogalmazott a Csemadok elnöke, aki szerint már a jelölés maga is egy elismerés, az azonban, hogy Brüsszelben ezt jóvá is hagyták, rendkívüli megtiszteltetés a felvidéki magyarok kulturális szervezete számára.

A szervezet elnöke kitért arra is, hogy ugyan kormányok jöttek és mentek, de a Csemadok ettől függetlenül tette a munkáját. “Felbecsülhetetlen az a tevékenység, amit az alapítók tettek a hontalanság évei után, hiszen egy megtépázott közösség kapott új lehetőséget a kulturális szervezet megalapításával arra, hogy megélje kultúráját, hagyományait, anyanyelvét. És a Csemadok-tagok éltek is ezzel a lehetőséggel, úgy, ahogy a későbbiekben is. A szervezet számára mindig fontos volt az azonosságtudat erősítő tevékenység is” – hangsúlyozta Bárdos.

A rendszerváltás után új kihívások vártak a kulturális szervezetre, a Csemadok azonban a megváltozott világban is megtalálta a helyét, “és a tagok vitték tovább a fáklyát, ennek a szellemiségnek a szimbólumát, és viszik máig is, így a a kulturális és művészeti életben ma is a Csemadok tevékenysége a legmeghatározóbb”. De legalább ennyire fontos feladatot lát el a közösségépítés terén is, hiszen “a Csemadok és annak népes tagsága rendkívül sokat tesz azért, hogy a felvidéki közösség megmaradjon. Mi tehát úgy véljük, az Európai polgári díj ennek a pótolhatlatlan több mint hat évtizedes tevékenységnek az elismerése, amely arra is biztat, hogy a munkát folytatni kell”  – mondta a Hirek.sk-nak a Csemadok elnöke, Bárdos Gyula.

Forrás: Hírek.sk 2016. június 2.

kituntetes

Rövid URL
ID79269
Módosítás dátuma2017. július 17.

Hibát talált?

Üzenőfal