Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Együttműködési megállapodás az NMI és KKK között

Együttműködési megállapodás az NMI és KKK között

Együttműködési megállapodás
a Nemzeti Művelődési Intézet (képviselő: Závogyán Magdolna főigazgató) és a Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal tagjai (Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület, képviselő: Dr. Széman Péter elnök; Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet, képviselő: Zubánics László elnök; Muravidéki Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet, képviselő: Kepe Lili igazgató; Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet, képviselő: Huszár László igazgató;Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, képviselő: Hajnal Jenő igazgató) között.

A Nemzeti Művelődési Intézet, mint az Emberi Erőforrások Minisztériumának háttérintézménye, tevékenységével a széles értelemben vett magyar közművelődés egészét megjelenítő országos hatáskörű központi költségvetési szerv. Képviseli a magyar közművelődés intézményeit, tevékenységeit, programjait a hazai és nemzetközi szervezetekben. Felelősséggel tartozik a magyar kultúra egészének gazdagításáért, ezen belül különösen a Kárpát-medencében megvalósuló közösségi művelődési folyamatok eredményességéért.
A Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal részt kíván venni a magyar közművelődés egészének fejlesztésében, a magyar közösségek nemzeti kohéziójának erősítésében és a Nemzeti Művelődési Intézet partnereként a magyar közművelődés részeként kíván tevékenykedni. Ennek érdekében az alábbi keret jellegű megállapodást kötik.

A megállapodás tárgya:
Az együttműködő felek kijelentik, hogy közös céljuk a magyar kultúra egészének gazdagítása a Kárpát-medence helyi értékeinek megőrzése, közvetítése, az itt megvalósuló művelődési folyamatok eredményességének elősegítése.

E célok sikeres megvalósulása érdekében egymást kölcsönösen stratégiai partnereknek tekintik, és a konkrét feladatok keretét jelentő alapelveket jelen együttműködési megállapodásban rögzítik.
∙ A magyar közművelődést érintő kiemelkedő jelentőségű tartalmi és szervezeti kérdésekben konzultálnak egymással, közös nyilatkozatot adnak ki meghatározó szakmai kérdésekben. Kölcsönös képviseletet biztosítanak stratégiai célú, a közösségi művelődés minőségét befolyásoló tanács¬kozásaikon, munkacsoportjaikban.
∙ Összehangolt szakmai módszertani fejlesztői tevékenységet végeznek: a közösségfejlesztés és a kreatív, illetve megismerő közösségi tevékenység módszereinek fejlesztése, a közösségi kulturális örökség számbavétele, digitalizálása és revitalizálása terén.
∙ Az országos, a regionális és a helyi közművelődés eseményeinek kölcsönös láthatóvá tétele (az Intézet honlapján, a KKK tagintézeteinek honlapjain, a Szín – Közösségi Művelődés folyóiratban stb.)

Budapest, 2014. június 11.

Bővebben:

Visszatekintés a “Hálózatépítés, közösségi kezdeményezések” konferenciára: ITT
(Forrás: nmi.hu)

Rövid URL
ID57393
Módosítás dátuma2014. június 13.

Hibát talált?

Üzenőfal