Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

A rimajánosi Csicsóka Szegeden

A rimajánosi Csicsóka Szegeden

Életre szóló élmény volt a jánosi Csicsókák számára június első hete. A sok-sok örömmel és izgalommal telített várakozás már a DMT májusban megrendezett tornaljai válogatója után elkezdődött, hiszen a továbbjutás felemelő híre mellett még egy kaland várt ránk. Dolmány Mária, a Magyar Drámapedagógiai Társaság elnöke – egyébként a tornaljai zsűri egyik tagja – felfigyelt szereplésünkre és javaslatára meghívást kaptunk Szegedre a XXIII. Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Fesztiválra.
Nekünk, vezetőknek szinte a lélegzetünk is elállt a hír hallatán, hiszen bár szívvel-lélekkel, maximális erőbedobással egyengetjük kis „színészeink“ minden lépését a színpadon, ekkora sikerre és elismerésre nem számítottunk.
Megkezdődtek az előkészületek, támogatók keresése, mivel az utazás költségeinek fedezését más forrásból nem tudtuk megoldani. Ezúton is köszönjük a jánosi vállalkozók, a jánosi ref. egyház és a jánosi Csemadok önzetlen segítségét.  Így már minden adott volt, s a Dunaszerdahelyen eltöltött három szép nap után pénteken kora reggel elindulhattunk kalandos hetünk következő állomására – Szegedre.
A szívélyes fogadtatás és a város hangulata feledtette velünk a közel öt órás út fáradalmait és délután elindultunk megcsodálni Szeged szépségeit.
Fellépésünkre másnap, szombaton délelőtt került sor a Szent-Györgyi Albert Agóra színháztermében, s bár a fáradtság apró jelei már szinte minden kis arcon láthatóak voltak, az előadás itt is elnyerte a szakmai zsűri és a közönség tetszését egyaránt. Pozitívan értékelték a gyerekek őszinte játékát, egyéniségük sokszínűségét, mely oly gazdaggá tette színpadi megjelenésüket. A Kőleves című mese közel áll hozzájuk, hiszen kicsit furfangos, kicsit ravasz – de nagyon szeretni való, pont olyan, mint ezek a gyerekek maguk.
A szereplést követően már felszabadult hangulatban vetettük bele magunkat a fesztivál kísérőprogramjainak színes kavalkádjába. Megnéztük az informatika történeti kiállítást, lehetőségünk nyílt bekukkantani a látványlaboratórium izgalmas kísérleteibe, de a mi csemetéink számára a legnagyobb élményt mégis a játékváros nyújtotta, ahol önfeledten szórakozhattak, játszhattak. Ezt követően a fantáziájuk mellett a kézügyességüket is fejleszthették a kézműves alkotósarok kreatív kuckójában, ahol gyakorlott kézművesek segédletével az egyes ötletek szebbnél-szebb formát ölthettek. Nagyon élvezték a sokszínű foglalkozásokat és büszkén mutogatták apró kezük munkájának gyümölcsét. Nehéz volt ebből a csodavilágból „visszarángatni“ őket a valóságba. Hogy ez mégis sikerült nagy részben köszönhető az ebéd utánra beígért fagyizásnak, ami az A CAPELLA cukrászda hűsítő falai közt igazán üdítően hatott.
A szakmai kiértékelés alatt a gyerekeket a SZEGEDI DEÁK BIG BAND koncertje, ill. fesztiváljáték szórakoztatta. Az ünnepélyes fesztiválzárás után sok-sok élménnyel gazdagodva, bár már kissé fáradtan indultunk haza.
Nagyon nagy élmény volt mindannyiunk számára az elmúlt hét minden napja, minden perce. Hálásak vagyunk, hogy részesei lehettünk két ilyen nagyszabású, felemelő rendezvénynek, mint a XXXIX. DMT és a XXIII. Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Fesztivál.

KÖSZÖNJÜK A LEHETŐSÉGET!

Milen Gabriella csoportvezető

TelepülésJánosi [Rimavské Janovce]
Rövid URL
ID57428
Módosítás dátuma2014. június 13.

Hibát talált?

Üzenőfal