Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Cultura Nostra történelmi verseny 2014

Cultura Nostra történelmi verseny 2014

A Pannonhalmi Főapátság és a Rákóczi Szövetség az idén tizenharmadik alkalommal hirdette meg Cultura Nostra címmel történelmi versenyét, amelynek döntőjére 2014. április 12-én került sor a Pannonhalmi Főapátságban.
A vetélkedő küldetése a magyar fiatalság összetartozás tudatának megerősítése és a magyar történelem egy fontos fejezetére vonatkozó ismeretek elmélyítése. A két szervező intézmény egyetértése alapján a vetélkedő a Kárpát-medence egész területéről szólította meg a középiskolákat. A vetélkedő több mint 1200 diákot mozgatott meg a decemberi első és a februári második fordulóban.
A vetélkedő témája: Bécstől Mohácsig. Magyarország története 1490-1526 között. A verseny szóbeli döntőjének zsűrije: Dr. Solymosi László, Dr. Érszegi Géza, Dr. Szovák Kornél, Dr. Szende László, Csóka Gáspár OSB.
Az április 12-én, a Pannonhalmi Főapátság konferenciatermében megrendezett díjátadó ünnepségén Várszegi Asztrik püspök, pannonhalmi főapát gratulált diákoknak és tanároknak egyaránt, köszöntötte a vendégeket és a támogatókat. A verseny idei témájával kapcsolatban beszélt a Magyar Bencés Kongregáció 500 évvel ezelőtti megalakulásáról, a bencés rend felvirágzásáról, aminek a török korszak vetett véget. Martényi Árpád, a Rákóczi Szövetség alelnöke kiemelte a vetélkedő határokon átívelő kapcsolatépítést segítő nélkülözhetetlen feladatát. Hoffmann Rózsa közoktatásért felelős államtitkár ünnepi beszédében hangsúlyozta a diákok és a felkészítő tanárok munkájának értékét. Simon Attila vezérigazgató a Herendi Porcelánmanufaktúra különdíját ajándékozta az első helyezett csapatnak.
A verseny támogatói: Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft., Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt., Nemzeti Együttműködési Alap, Emberi Erőforrások Minisztériuma – Balassi Intézet.
A verseny döntőjének helyezettjei a következő csapatok voltak:
1. Nagykanizsa – Batthyány Lajos Gimnázium (csapattagok: Gál Gábor, Alexa Péter, felkészítő tanár: Karavidaj Edita, )
2. Dunaújváros – Dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium (csapattagok: Bartek Virág, Lizák Gábor, Üveges Márton, felkészítő tanár: Hutvágnerné Róth Éva)
3. Orosháza – Táncsics Mihály Tehetséggondozó Gimnázium, Szakközépiskola, Általános Iskola és Kollégium (csapattagok: Bella Csaba, Nagy Martin, Székely Sándor felkészítő tanár: Seres Erzsébet)
A döntőbe jutott csapatok nyári jutalomútja (Pannonhalma, Bábolna, Herend, Tihany) július 1-6. között kerül megrendezésre.
További információ a culturanostra.bences.hu honlapon, valamint Bajnóczi Gábortól a cn@osb.hu címen kérhető!

cultura-nostra-vetelkedo-2014-02

Rövid URL
ID56635
Módosítás dátuma2014. április 15.

Hibát talált?

Üzenőfal