Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője

Vezérné Gonda Klára

Vezérné Gonda Klára (Dusza István Díj (a Duna Menti Tavasz Életműdíja)) - 2016

Mi lett volna akkor, ha…
Vezérné Gonda Klára laudációja a Dusza István-díjához, 2016

Mi lett volna akkor, ha 1999-ben a Harkácsi Pimpósok nem neveznek be a Duna Menti Tavaszba, és Dusza István, a déemté válogatójaként nem látja meg bennük azt a reménysugarat, amelynek alapján, akkor két más csoporttal egyetemben, nem hívja meg őket az országos döntőre?
Pista felhívott telefonon, és a tényt közölve megjegyezte, vagy mind a három csoport jön, vagy egyik sem. A fesztivál főszervezőjeként percek alatt kellett döntenem. Persze, igent mondtam.
Én akkortól számítom a harkácsi közösség, és vezérük – Klára – létét.
Tudom azt is, hogy csapat és háttérszervezők nélkül, vagyis hadsereg és tisztikar nélkül nincs tábornok, aki győzelembe vigye őket. De mindez fordítottan is érvényes: hiába a csapat, ha nincs „Vezére”.
Abban az időben kezdett újraerősödni a mozgalom, bábos és színjátszó képzések sorozata indult, a válogató versenyek új helyszínei alakultak ki, így Tornalja is a válogató fesztiválok egyik központjává vált.
Kezdett minden összeállni, mint a mesében: a bábos képzések, válogatófesztiválok és a csapatok. Ekkor kezdett derengeni az ég, és beigazolódni Dusza Pista előrelátása VEZÉR Klárival és a harkácsiakkal kapcsolatban. Emlékeim szerint ekkortól kezdett erősödni Közép-Szlovákiában az amatőr gyermek mozgalom, 2005-ben a Pimpók „missziós útja”, vagyis a bábműsoraik iskolánkénti bemutatása, melynek eredménye a feledi, majd a losonci bábcsoportok létrejötte lett.

Nehéz is lenne felsorolni, mennyi és milyen díjakat kaptak a déemtés versenyszereplések alatt, voltak nívódíjasok, fődíjasok, arany- ezüst és bronzsávos besorolásúak, sőt gyémántdíjasok is. Hat, a Duna Menti Tavaszon korábban bemutatott játékukkal prezentálták magukat a Feneketlen csizma módszertani kiadványban is.

A figyelmes hallgatónak talán úgy tűnik, hogy a közösségi oldalát emelem ki a rendezői tevékenységének, vagyis kevesebbet szentelek a személyiségnek, de ez a helyes út, hiszen egyik a másik nélkül működés képtelen.

Kedves Klára!
Gratulálok a díjhoz.

Huszár László, a DMT főszervezője

KategóriaDusza István Díj (a Duna Menti Tavasz Életműdíja)
TelepülésTornalja [Tornaľa], Gömörfalva [Gemerská Ves]
Év2016
Rövid URL
ID79813
Módosítás dátuma2020. május 27.

Hibát talált?

Üzenőfal