Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője

Teleki Béla

Teleki Béla (Csemadok Életműdíj) - 2020

Teleki Béla 1946. augusztus 8-án született.1970-től tagja a Csemadok Fülekpüspöki Alapszervezetének, 1972-től napjainkig pedig a vezetőségnek is. 1975-től tagja a Csemadok Járási Bizottságának, jelenleg a Csemadok Nógrádi Területi Választmányában dolgozik.
1989-ben ő vette át Csemadok Fülekpüspöki Alapszervezetének irányítását. Több mint 10 éven keresztül kitartóan és lelkesen szervezte a kulturális szervezet tevékenységét. Ebben az időszakban a Palóc Néptáncegyüttes vezetője is volt egyben. A Palóc nemcsak a régiókban, de országos méretben is ismert, a néptáncmozgalom meghatározó együttese volt. A minősítő versenyeken is rendre jól szerepelt. Teleki Béla több éven keresztül az Apró Palóc néptáncegyüttes vezetője is volt.
A táncmozgalmon kívül több területen is működött. Nevéhez fűződnek író-olvasó találkozók, a magyar szabadságharc évfordulóinak a megünneplése, anyák napi ünnepségek, valamint a falunapok műsoraink szervezése.
Többször szorgalmazta és oroszlánrésze volt a fülekpüspöki Pro Musica női kar megalakulásában és elindulásában.
2001-től a Csemadok helyi szervezetének a pénztárosa és krónikása. Mindkét feladatát a mai napig lelkesen ellátja. 2012-ben a Csemadokban végzett kitartó, folyamatos és önzetlen szervező és irányító munkájáért megkapta a Nógrád Közművelődéséért Díjat.

KategóriaCsemadok Életműdíj
TelepülésFülekpüspöki [Biskupice]
Év2020
Rövid URL
ID117419
Módosítás dátuma2020. június 12.

Hibát talált?

Üzenőfal