Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője

Takács András

Takács András (Csemadok Életműdíj) - 2009

Magyar Kultúra Napja 2009
Takács András méltatása (Bors Éva)

Takács András szerencsés csillagzat alatt született 1931-ben egy Gömör lankáin megbúvó kis településen Sajótibán. Ez időben még éltek a paraszti faluközösség íratlan szabályai. A szép nóta és a tánc rangot jelentett. Ezt vitte magával és folytatta a miskolci kollégiumban. Molnár Pista bácsi jó mestere volt. Mikor megnyíltak a magyar iskolák, Komáromba került. Az iskolának jóhírű tánccsoportja volt. A jó mozgású fiatalember feltűnt zenetanára Mózsi Ferencnek. Ösztönzésére jelentkezett az akkoriban megalakult hivatásos szlovák népi együttesbe a SĽUK-ba. Egy idényt ott táncolt. Figyelte Štefan Tóth táncpedagógus és koreográfus munkáját.
A Csemadok szakelőadókat keresett. A népművelési osztályon Ág Tibor volt a zenei szakelőadó. A néptánc szakelőadója 1951-től Takács András lett. Kodály és Bartók gyűjtőmunkája nyomán elindultak a még élőnéphagyomány megörökítésére.
Korkövetelmény volt egy hivatásos magyar néptáncegyüttes megalapítása. Tüzetes szervezés után 1954-ben megalakult a NÉPES. Pár név méltó az emlékezésre: Felleghy István, Béres József, Ág Tibor, Szíjjártó Jenő, Hemerka Olga, Takács András. Az együttes bemutatói hatalmas tömeget vonzottak. Így sikere lett a veszte. Politikai ügy lett belőle. Egy év múlva megszüntették. A fiatalok viszont a néptáncot nem hagyták abba. A Pozsonyban összejött főiskolások csoportot alapítottak. A Pedagógiai Gimnáziumnak is nagyon jó kultúrcsoportja volt és táncoltunk tovább. Takács András mindig segítőkész volt. A két csoport együttes fellépéseiből született az Ifjú Szívek. Takács András az együttesnek két időszakban is igazgatója és koreográfusa lett. A további életútjára döntőhatással volt egy átélt Marosi lakodalmas. Néprajz-gyűjtő, szervező, táncoktató és koreográfus. Közben doktori diplomával befejezte tanulmányait.
A tánccsoport vezetői összejöveteleken neves magyarországi és hazai szakemberek oktatták a népzenei ismereteket, táncot, tárgyi néprajzot,vtáncírást és olvasást. Itt nevelődtek ki a következő csoportvezetők.
1967-ben egy pozsonypüspöki lány Szabó Klári az ágyát magasra vetette, Takács András kalapját rajta felejtette. Azóta szeretőcsaládja, két lánya Judit és Ágnes, no meg unokái társaságában próbál a felhalmozódott gyűjtött anyag és események között rendet teremteni.
Az első könyve 1981-ben jelent meg a Mátyusföldi Táncok címen. Nyugalomba vonulása óta megjelentek a Gömöri táncok a Csallóközi népi táncok a Bertóké és társai és a Népművészeti mozgalom 50 éve című könyvei.
Jelentős tevékenysége közül nem szabad kihagyni a MTA segítségével készült filmeket. Dr. Martin György szakértői munkája fémjelzi a felvidéki táncos folklór filmanyagát.
Megőriztük!

KategóriaCsemadok Életműdíj
TelepülésPozsony [Bratislava]
Év2009
Rövid URL
ID39401
Módosítás dátuma2020. június 12.

Hibát talált?

Üzenőfal