Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője

Srejner Tibor

Srejner Tibor (Csemadok Közművelődési Díj) - 2015

Srejner Tibor 1956-ban született Kosúton.
Különféle műsorok szereplőjeként már az alapiskolában megmutatta tehetségét. Versmondóként a járási és kerületi versenyeket megnyerve a Komáromi Jókai Napokon harmadik lett Radnóti Miklós: Levél a hitveshez című versével. A járás legjobb szavalóiból összeállított irodalmi színpad tagjaként a 70-es évek közepén szintén a Jókai Napok résztvevője. Középiskolai tanulmányait a Szenci Magyar Gimnáziumban folytatta és és sikerrel szerepelt a gimnázium esztrád csoportjában. Elhatározta, hogy a színészi pályát választja. Közben az akkor rendszeresen és jó színvonalon működő Kosúti színjátszó csoportban szerepelt. A színjátszó csoport az ő kiváló játékának köszönhetően ért el szép sikereket a színjátszó csoportok járási és kerületi versenyein egyaránt. A Boldogságfelelős, A Baj van a szerelemmel, a Kolduskaland, a Telitalálat és még több darab, felejthetetlen élményt nyújtott a közönségnek. Dóka Lajos bácsi mellett belekóstolt a rendezésbe is, és a csoport sikeres vezetőjeként folytatta tevékenységét. Vezetése alatt a csoport kétszer megnyerte az amatőr színjátszó csoportok járási seregszemléjét, a Kutyaszorító című bohózattal az Újvári kerületi seregszemlére is eljutottak.
Sajnos a színművészeti főiskolára nem sikerült bejutnia. Az érettségi után a Pozsonyi Könyvtáros Szakközépiskola népművelési szakán tanult tovább és mint népművelő dolgozott Kosúton. A Csemadok munkájából már akkor is aktívan kivette a részét, mint a kosúti alapszervezet vezetőségi tagja. A katonaévek után a Járási népművelési központba kerül dolgozni, ahol a járás amatőr színjátszó mozgalmát szervezte és irányította.
Miután családot alapított Diószegre költözöt. 1983-ban a Diószegi Kultúrközpontba kerül, az öntevékeny amatőr művészeti csoportok irányítása tartozott hozzá. Nagyban segítette a diószegi énekkar és tánccsoport munkáját. 1984 –től 1990-ig a Diószegi Kultúrközpont igazgatójaként tevékenykedett.
1984-től 2007-ig a Csemadok Diószegi Alapszervezete vezetőségi tagja. 1993-ban Zsille Bélával közösen megalapították a Hahota színjátszó csoportot, amely azóta is rendszeresen működik. A csoport az első tíz évben zenés kabaré összeállításokkal foglalkozott. A sok sikeres fellépést a környező falukban, a sikeres külföldi fellépések követték. Többször felléptek Magyarországon, nagyon sikeres és emlékezetes volt az Erdélyi körútjuk. A Horvátországi fellépésekre is örömmel emlékszik vissza a csoport.
A Hahota tíz év után változtatott a repertoáron és Tibor vezetése alatt nagy sikerrel adták elő az Isten véled édes Piroskám című zenés vígjátékot. A sikeren felbuzdulva egy igényesebb darabot a Mona Marie mosolyát adták elő. Majd ismét műfajt váltottak a Holdvilágos éjszakán és az Elmondani jaj, de nehéz című zenés- szórakoztató műsorral szórakoztatták városuk és környező falvaik lakosait. 2012-ben részt vettek az Egressy Béni Országos Színjátszó Fesztiválon, ahonnan elhozták a zsűri különdíját a műsorban elhangzott dalok kiváló előadásáért.
A Hahota színjátszó csoport tavaly ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját. Tibor, nehéz és komoly betegsége ellenére háromfelvonásos zenés vígjáték a Charley nénje rendezésébe fogott bele. A darab bemutatója 2014. november 8-án fergeteges sikert aratott a diószegi közönség előtt. Felesége Mária mindig örül a sikereinek és állandóan bíztatja, segíti munkáját. Fia Attila és lánya Melinda a Hahota színjátszó csoport oszlopos tagjai, akikre Tibor mindenben számíthat.

KategóriaCsemadok Közművelődési Díj
TelepülésDiószeg [Sládkovičovo]
Év2015
Rövid URL
ID63991
Módosítás dátuma2020. június 9.

Hibát talált?

Üzenőfal