Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Dávid Mihály

Dávid Mihály (Csemadok Közművelődési Díj) - 2015

Dávid Mihály egy kis faluban, a festői szépségű Kisgyarmaton született, az akkori Párkányi járásban, 1948-ban. Ebben a faluban még most is elevenen élnek a népi hagyományok, s megtalálható a népviselet. Itt járta az alapiskola alsó tagozatát, majd Kéménden folytatta, az iskolát, mivel szülőfalujában csak alsó tagozat volt. A kurtaszoknyás fakvakból Komáromba került gimnáziumba, majd Nyitrára, a főiskolára, ahol 1971- ben végzett földrajz – testnevelés szakon. Tanított Köbölkúton, Kőhídgyarmaton, az ógyallai gimnáziumban, a párkányi szaktanintézetben, de leghosszabb ideig – 35 évig, nyugdíjba vonulásáig, a párkányi magyar iskola, az Ady Endre Alapiskola pedagógusa és igazgatóhelyettese volt.
Saját bevallása szerint a Csemadok tevékenysége már gyermekkorában érdekelte. Nem csoda, hiszen olyan emberek hívták maguk közé, akik annakidején szülőfalujában igazi fáklyavivők voltak – Henczi Béla, valamint Szurdi Miklós. Ami a Csemadok munkát illeti, ők lettek az első példaképei. Hála Istennek később is sok olyan emberrel találkozott, aki követendő példa volt számára. 1966-ban, 18 évesen már a Csemadok alapszervezetének kultúrfelelősévé választották szülőfalujában, ahol akkor példaértékű kultúrmunka folyt.
Főiskolásként természetes volt számára, hogy aktív részese lett a 68-as eseményeknek. Aktív tevékenységet folytatott.a Csemadok keretében működő a Juhász Gyula Ifjúsági Klubban.
A kisebb kitérők után – ami a pedagógiai munkáját illeti – 1972-ben Párkányba kerül. Minden előkészületet megtett a párkányi klub létrehozására, s csak idő kérdése volt, hogy elindíthassa. Persze, a konszolidáció éveiben nehéz volt Párkányban elindítani a klubmozgalmat. Példaképe Tóth Lajos, a Vágsellyén működő Vörösmarty Klub vezetője volt.
1981 őszén néhány barátot, pedagógust, más értelmiségit hívott össze a a magyar iskoláb, hogy felpezsdítésék a városban a magyar kulturális és szellemi életet. Vázolta a Csemadok szevezetének keretén belül működő közművelődési klut létrehozásának tervét. Néhány megbeszélés után Balassi nevét választották, aki kötődik régiónkhoz. Karácsony előtt a Csemadok vezetőségi ülésén bejelentette a Balassi Klub megalakulását. Az alapító tagok a klub elnökévé Dávid Mihályt választották. Ekkor tűzték ki az első rendezvényük időpontját 1982. február 8-ra. A meghívott előadó Dr.Püspöki Nagy Péter volt, aki Párkány történetéről beszélt a szép számú közönségnek. Az első évben a meghívott vendégek voltak: Pintér István, csillagász, Mács József, író, Buzánszky Jenő, az aranycsapat tagja, Szvorák Katalin, énekes, Janiga József, festő.
A kezdeti évek sikerei után a klub tevékenysége rendszeressé vált. Vállalva az ellenzékiséget is, a rendőrség figyelmét is fölkeltették. Volt olyan eset is, hogy Párkányban nem engedélyezték az előadást, ezért a klubtagok az előadóval együtt elutaztak valamelyik környező faluba, de megtartották a klubestet. Elmondhatjuk, hogy a Balassi Klub Dávid Mihálynak köszönhetően is jelentős hatást gyakorolt kisvárosunk magyarságának életére.
Bár Dávid Mihály a klub vezetését később átadta Himmler Györgynek, a Csemadok vezetőségének tagjaként, nyugdíjba vonulásáig továbbra is aktívan szervezte a Balassi Napok rendezvényeit. Az önkormányzatban eltöltött évtizedek alatt a kultúrbizottság tagjaként közvetlen hatással volt a város kulturális életére és mindig támogatta a Csemadok alapszervezet tevékenységét.

KategóriaCsemadok Közművelődési Díj
TelepülésPárkány [Štúrovo]
Év2015
Rövid URL
ID63990
Módosítás dátuma2020. június 9.

Hibát talált?

Üzenőfal