Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője

Molnár László

Molnár László (Gyurcsó István Közművelődési Díj) - 2020

Molnár László 1951-ben született Pozsonyban. Már alapiskolás korától részt vett szavalóversenyeken. A színház varázsa kilencedikes korában ragadta magával, amikor is a Kulcsár Tibor által létrehozott Forrás Irodalmi Színpad tagja lett. Részt vett a színjátszás megszállottjainak legszebb ünnepén, a Jókai Napokon, szinte minden évben. A Csemadokkal is gyerekkorában került kapcsolatba, amikor különböző rendezvényekre hívták szerepelni. Intenzívebb kapcsolat a Szőttes megalakulásakor alakult ki. Ő konferálta első körútjukat, majd további műsoraikat is. A Csemadok apparátusában először a népművelési osztályon, majd a Szőttes szervező titkáraként dolgozott. 1978-ban színházi referens lett. A Csemadok 1982-ben vette át a Jókai Napok, a Duna Menti Tavasz és más fesztiválok szervezését. Szlovákiai és magyarországi fesztiválokon szerzett tapasztalatait kamatoztathatta az említett rendezvényeken is. Ilyenek voltak a versenyek kísérőrendezvényei, a fesztiválklub, a zenei és egyéb programok. Érdekes kihívás volt számára az amatőr táncdalénekesek és zenekarok versenye, a Melódia is. Sikerült elérni, hogy szimfonikus zenekar legyen a színpadon. Részt vett valamennyi országos rendezvényen, helyenként konferansziéként, de általában háttérmunkásként. 1989 júliusának végéig volt a Csemadok KB referense. Akkor a Jednota fogyasztási szövetkezet hetilapjának, a Družstevné noviny – Szövetkezeti újság magyar mellékletének szerkesztője lett. Onnan azért távozott, mert nem bírta elviselni a legfelsőbb vezetés arroganciáját és hozzáállását az amatőr művészeti mozgalomhoz.
Gyerekkora óta rádiózott. Szerepelt gyerekműsorokban, volt a magyar adás külső munkatársa, hírolvasó-bemondó, majd szerkesztő és rendező lett. Számos hangjátékot rendezett, valamint a Lazítani című kabarét, feladata volt a szilveszteri vidám műsorok nyilvános felvétele is. A Pátria Rádióból létszámcsökkentés címén bocsájtották el.
1976-ban az akkori koncertirodánál, a Slovkoncertnél magyar előadóművészként szerzett működési engedélyt. Esztrádműsorokban, magyar nyelvű zenés kabaréműsorokban lépett fel. A mai napig műsorokat, rendezvényeket konferál, egy kis csapattal pedig nyugdíjasotthonokban adnak műsort. Jelenleg nyugdíjas portás, házmester és karbantartó az MKP székházában.

KategóriaGyurcsó István Közművelődési Díj
TelepülésPozsony [Bratislava]
Év2020
Rövid URL
ID117429
Módosítás dátuma2020. május 27.

Hibát talált?

Üzenőfal