Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője

Illésné Popália Irén

Illésné Popália Irén (Egressy Béni Fesztivál Díj) - 2015

Papp Ferdinánd méltatása:

Tisztelt jelenlévők!

Nekem jutott az a megtisztelő feladat, hogy bemutassam az idei 2015-ös Egressy Béni Fesztivál-díj idei jelöltjét. A sors iróniája, hogy egy pár évvel ezelőtt, mint rendezőm mutatott be engem, és most én, mint a társulat egyik tagja mutatom be a rendezőmet: Illésné Popália Irént, nekünk Ircsa. A színjátszás már gyermekkora óta érdekelte és áhítattal nézte az akkori előadásokat. Már az egyetemi évek alatt bekapcsolódott a színjátszásba.
Pedagógiai pályafutása alatt, melyet a bélyi alapiskolában kezdett kapcsolatba hozta a gyermekszínjátszással. Rendezéseivel országos hírűvé nőtte ki magát. Ezt a munkát Királyhelmecen is sikeresen tovább folytatta.
A sors a legjobb takácsmester: az ő szövetében az egymásnak rendelt szálak végül mindig egymás mellé kerülnek. Így kerül Ircsa is a Kassai Béla által vezetett királyhelmeci csoportba, amelynek azóta is tagja.
A színház: sok munkával, tehetséggel megteremtett varázslat, amely a valóságban segít eligazodni.
Kezdetben ő maga is színpadon állt. Rátermettségét mi sem bizonyítja jobban, mint az hogy a Szepsiben először megrendezett Falusi színjátszók Fesztiválján a legjobb női alakítás díját kapta. 2002-ben kezdte el rendezői munkásságát a Bodrogközi Színjátszó csoporttal. A rendezés saját bevallása szerint is közel áll hozzá.
Az amatőr színjátszók, akiket nem anyagi javak, hanem csupán ügyszeretet és barátság kovácsol alkotói közösségé szüksége van egy vezető egyéniségre, aki mindezt egybeforrasztja. Ez Ircsa, aki toleráns, türelmes, kitartó. Szüntelenül a saját álmait keresi és feláldozza minden erejét és idejét. Eltérően azoktól, akik otthon ülnek és biztonságban ásítoznak, és soha nem kockáztatnak semmit. Kinevetik azokat, akik álmaikat kergetik, akik az álmaikat keresik, a kivezető utat a mindennapos élet szürkeségéből. Kinevetik őket, de a mosolyuk mintha savanyú lenne.
Álmai megvalósítását: Móricz Zsigmond: A tej c. népszínművével illetve Eugene Labiche Gyilkosság a Maxim utcában c. szalondrámájával kezdte el. Ezt követte Goldoni Bugrisokja.
A 2006-os év meghozta a sok munka gyümölcsét Schwajda György: Csoda c. darabjával, amellyel Fődíjat nyert. Ezt követte Horváth Péter – Kilencen mint a gonoszok c. vígjátéka, amely a Mátészalkai Amatőr Színjátszó Találkozón kiváló rendezői díjban részesült és aranyminősítést kapott. Shwajda György Rátóti legényanya c. darabja szintén Fődíjat nyert 2010-ben. Nívódíjas rendezései: Tasnádi István Finito és Jean Cocteau: Rettenetes szülők c. darabjai.
A világot jelentő deszkákat elhagyta, de az őt szerető közönség hallhatja szavalatait, műsorvezetéseit a város különböző kulturális rendezvényein. Mind e mellett még alkotó tagja ifjú kora óta a városi Csemadok Alapszervezetének.
Ő az, aki nem adja fel. Akinek a közelgő fény nem álmai befejezését hozza. Aki meglátja a pislogó gyertyalángot az alagút végén. Akkor is, ha mellette a többiek még a fejüket sem fordítják a fény irányába, csak rezignáltan leintik. Ő akkor is látja és hiszi, hogy lesz holnap is, meg holnapután. Maradj továbbra is ilyen.
Kívánjuk, hogy hited, optimizmusod, jó kedved, türelmed, amely néha már csak Benned ég, nőjön fáklyává és megvilágítsa a további utat. Ehhez csatlakozzon jó egészség, fiatalos lendület és számtalan sikeres rendezés!

Királyhelmec és Szepsi, 2015. november 2.

Az Egressy Béni Fesztivál-díj alapításáról az Egressy Béni Országos Színjátszó Fesztivál szervezőbizottsága 2015. szeptember 16-án Szepsiben tartott ülésén döntött, és javaslatot tett a Csemadok Kassa-környéke Területi Választmány Elnökségének a Díj alapokmányának elfogadására. A Csemadok Kassa-környéke Területi Választmányának Elnöksége 2015. szeptember 22-én elfogadta az Egressy Béni Fesztivál-díj alapokmányát, határozatlan időre. A Díjat évenként egyszer ítéli oda a Csemadok Kassa-környéke Területi Választmányának Elnöksége az Egressy Béni Országos Színjátszó Fesztivál öttagú szervezőbizottsága javaslatára, legfeljebb egy személynek.

KategóriaEgressy Béni Fesztivál Díj
TelepülésKirályhelmec [Kráľovský Chlmec]
Év2015
Rövid URL
ID72631
Módosítás dátuma2020. május 27.

Hibát talált?

Üzenőfal